Pametno poslovanje

KINA SE MASOVNO ROBOTIZIRA: Tvrde da će postati svjetski lideri u sljedeće dvije godine

Autor Smartlife

Kinezi vjeruju da će u kratkom vremenu uspjeti napraviti značajan iskorak na području razvoja i proizvodnje umjetne inteligencije, robotskih senzora, kontrole pokreta i interakcije među strojevima

Izvor: Krunoslav Ćosić

Broj tehnoloških tvrtki koje se danas bave razvojem robotske tehnologije nije mali. Očekivano, na razvoju humanoidnih robota rade i tvrtke u Kini, gdje ne kriju da žele postati globalni lideri u području umjetne inteligencije i robotike.

O tome svjedoči dokument Ministarstva industrije i informacijskih tehnologija te zemlje koji je dospio u javnost, a prema kojem Kina u sljedeće dvije godine namjerava pokrenuti masovnu proizvodnju naprednih humanoidnih robota, uz razvoj robotike.

Najmnogoljudnija država svijeta stoga želi uključiti što više kompanija u ovu industriju te tako postaviti standarde u razvoju robotike.

Zato vjeruju da će u iduće dvije godine uspjeti napraviti značajan iskorak na području razvoja i proizvodnje umjetne inteligencije i robotskih senzora te kontrole kretanja i interakcije između strojeva.

Izvor: Robotor / Filippo Tincolini & Giacomo Massari / Ferrari / Profimedia

Iako se u dokumentu kineskog ministarstva ne navode konkretni planovi i načini provedbe ove ideje, ističe se zabrinutost da bi masovna proizvodnja robota mogla "poremetiti tržište" na sličan način kao što je to ranije bio slučaj s računalima ili pametnim telefonima.

Inače, kako podsjeća TechSpot, nezavisni "think tank" objavio je početkom ove godine da je u čak 37 od 44 područja razvoja i primjene modernih tehnologija Kina ispred Sjedinjenih Američkih Država (uključujući obrambene tehnologije, robotiku, umjetnu inteligenciju i kvantna računala).

Zanimljivo je, ali i očekivano, da je nakon objave informacija iz dokumenta kineskog ministarstva porasla vrijednost dionica tvrtki koje se bave robotskom tehnologijom.