Pametno poslovanje

U ZAPADNOJ EUROPI: Isporuke stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica

Autor Krunoslav Ćosić

Pad isporuka je i dalje primjetan, ali je istovremeno puno manji nego u Q1 2023

Izvor: matteo bragaglio / Panthermedia / Profimedia

U drugom tromjesečju 2023. godine u Zapadnoj Europi je isporučeno 10,5 milijuna jedinica računala, u koja spadaju stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, pokazuju podaci Canalysa. Isporuke su na godišnjoj razini pale 17%

To je bilo poboljšanje u odnosu na prethodni (Q1 2023) kvartal kada su isporuke pale 37%. Najnovija Canalyjeva prognoza tržišta osobnih računala pokazuje da je tržište na putu oporavka te se očekuje sekvencijski rast do kraja 2023. dok se u 2023. može očekivati snažniji oporavak.

Isporuke prijenosnih računala pale su za 12% na 8,6 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2023., što je bilo bolje od stolnih računala koja su pretrpjela strmoglavi pad od 33%, na 1,9 milijuna jedinica. U međuvremenu, zapadnoeuropsko tržište tableta značajno se smanjilo jer su isporuke pale za 31% na 4,4 milijuna jedinica. Canalys predviđa pad isporuka osobnih računala u Zapadnoj Europi za cijelu 2023. godinu za 13%, a tableta za 14%.

Izvor: Canalys

Nakon teške prve polovice 2023. zapadnoeuropsko tržište osobnih računala sada pokazuje znakove oporavka, smatra analitičar Canalysa Kieren Jessop. Očekuje se da će isporuka osobnih računala za mala i srednja poduzeća imati snažniju drugu polovicu godine, rast od 16% u usporedbi s drugom polovicom 2022.

Tržišta poput Španjolske, Portugala i Grčke trebala bi biti u fokusu dobavljača. Tržišta s većim high-end segmentom, poput Njemačke, Francuske i Švicarske, doživjet će djelomičan oporavak početkom 2024. Trend će se ubrzati u drugoj polovici sljedeće godine kako ekonomski pritisci popuštaju.

Isporuke stolnih, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Isporuke tableta u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Fujitsu je najavio izlazak s europskog tržišta računala, a imali su 2,5% tržišnog udjela u stolnim računalima. Fujitsuovo povlačenje ostavlja vakuum za komercijalnu potražnju za računalima, posebno na njegovim jačim tržištima uključujući Njemačku i Austriju, gdje tvrtka drži tržišni udio od 12% odnosno 11% među velikim poduzećima.

Traže se obnovljena računala

Trenutna averzija prema velikim hardverskim izdacima u komercijalnom sektoru pomaže stimulirati tržište obnovljenih uređaja, smatra Kieren Jessop te dodaje:

“Anketa Canalysa među kanalskim partnerima u kolovozu 2023. pokazala je da više od dvije trećine ispitanika u regiji EMEA nudi neke usluge obnovljenih uređaja. Od toga, dvije trećine prijavilo je rastuću potražnju za obnovljenim osobnim računalima, što je povećanje od 10% otkako je istraživanje provedeno krajem 2021.“