Pametno poslovanje

INTEL ODUSTAJE OD UGOVORA: Ništa od kupnje proizvođača čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Vrijednost ugovora je 5,4 milijarde dolara, a razlog su regulatorne prepreke

Izvor: Shutterstock

Najavljen u veljači 2022. Intel je raskinuo ugovor vrijedan 5,4 milijarde dolara - planirali su kupnju izraelske tvrtke za proizvodnju čipova Tower Semiconductor. Razlog neuspjeha je nemogućnost dobivanja regulatornih odobrenja na vrijeme.

U priopćenju je američki div za proizvodnju čipova otkrio da će Tower Semiconductoru morati platiti naknadu za raskid ugovora od 353 milijuna dolara u skladu s uvjetima ugovora, ali nije otkrio s kojim je regulatornim tijelima imao problema ili detalje o procesu.

Prije nego što je vijest izašla u javnost, Reuters je izvijestio da je bilo izazova s kineskim vlastima, piše Mobile World Live. Kada je najavio ugovor Intel je planirao približno 12 mjeseci za njegovo sklapanje.

Izvor: Pixabay

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger pozitivno je komentirao vijest rekavši da tvrtka nastavlja ići naprijed na svim aspektima svoje tehnologije i da “dobro ispunjava naš plan puta za vraćanje vodstva u performansama tranzistora i snazi do 2025. godine”.

Dodao je da je poštovanje prema Tower Semiconductoru "samo poraslo kroz ovaj proces i nastavit ćemo tražiti prilike za suradnju u budućnosti". Kada je najavio ugovor Intel je objasnio da namjerava koristiti Tower Semiconductor za proširenje svojih proizvodnih kapaciteta, globalnog otiska i portfelja kao odgovor na rastuću potražnju.

Povezivanje je imalo za cilj unaprijediti Intelovu strategiju IDM 2.0, koja uključuje njegovu jedinicu Intel Foundry Services uspostavljenu 2021.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI