Pametno poslovanje

DVA VELIKA DIVA I DALJE SURAĐUJU: 'Prijateljski 5G dogovor'

Autor Igor Martić

Patentni ugovor, uz 5G, pokriva i druge tehnologije

Izvor: Nokia

Nokia je sklopila novi patentni ugovor s Appleom, na duži period, prije isteka trenutnog ugovora koji istječe krajem 2023. godine.

Dugoročni patentni licencni ugovor s Appleom pokriva 5G i druge tehnologije, uvjeti ugovora ostaju povjerljivi, a Nokia je izjavila da će novac od Applea dolaziti tijekom višegodišnjeg razdoblja. Nokia očekuje prihod od novog ugovora od siječnja 2024., u skladu s dugoročnim izgledima objavljenim nakon prvog tromjesečja.

Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologies, rekla je da je dogovor s Appleom bio "prijateljski". Trenutačni sporazum Nokije i Applea sklopljen je 2017. nakon intenzivne pravne bitke oko navodnih kršenja patenata dobavljača od strane proizvođača iPhonea, što je dovelo do istrage Američke komisije za međunarodnu trgovinu.

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Lukander je rekao da osvježeni ugovor "odražava snagu Nokijinog portfelja patenata, desetljeća duga ulaganja u istraživanje i razvoj i doprinose mobilnim standardima i drugim tehnologijama", prenosi Mobile World Live.

Nokia je uložila više od 140 milijardi eura u istraživanje i razvoj tehnologija od 2000. godine, razvijajući oko 20.000 patenata uključujući 5.500 proglašenih ključnima za 5G mreže.