UZ KINU I VIJETNAM

GOOGLEOV PAMETNI TELEFON: Mogao bi se proizvoditi u Indiji

Autor Davor Dakić

Sve više kompanija razmišlja o odlasku iz Kine, a nakon Apple na redu je Google

Izvor: Zing News

U Googleu razmišljaju o premještanju proizvodnje pametnih telefona Pixel u Indiju. Kako saznaje Bloomberg, Google je održao početne razgovore s nekoliko dobavljača o prebacivanju sastavljanja barem nekih Pixel uređaja u Indiju. Google će time biti najnoviji proizvođač uređaja koji razmišlja o proizvodnji telefona u Indiji, kao alternativi Kini.

Bloomberg tvrdi da su prvi razgovori vođeni s nizom tvrtki uključujući lokalni odjel Foxconna Bharat FIH, Lava International i Dixon Technologies India. Izvori ističu kako nema jamstva da će pomak u proizvodnji uređaja biti krajnji rezultat.

Izvor: Google

Izvješće The New York Timesa objavljeno u rujnu 2022. navodi da se Googleovi pametni telefoni Pixel proizvode u Kini i Vijetnamu, piše Mobile World Live, pri čemu je dobavljač dio proizvodnje preselio u Vijetnam za svoju tada najnoviju generaciju uređaja.

Daljnjim udaljavanjem od Kine Google slijedi Apple u smanjenju oslanjanja na pogone u Kini, pri čemu je proizvođač iPhonea navodno već tražio od dobavljača da koriste pogone u Indiji. Trend je rezultat dugotrajnih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. Istovremeno, indijske vlasti nastavljaju isticati svoju zemlju kao međunarodno proizvodno središte, što je dio inicijative Make in India pokrenute 2014. godine.

Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI