LENOVO PRVI

PAD JE ČAK 37 POSTO: Isporuke osobnih računala u Zapadnoj Europi

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaja osobnih računala je u padu, ali je na putu oporavka

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U osobna računala spadaju stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, a njihova je prodaja u prvom tromjesečju 2023. godine u Zapadnoj Europi niža za 37 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Isporučeno je 10 milijuna jedinica, pokazuju podaci Canalysa.

Pad isporuka prijenosnih računala je 37%, na 8,1 milijun jedinica, dok su isporuke stolnih računala pale za 35%, na 1,9 milijuna jedinica.

Tržište tableta bilo je relativno bolje, s padom isporuka od 20% u odnosu na prošlu godinu na 5,2 milijuna jedinica. Najnovija prognoza Canalysa predviđa pad isporuka računala i tableta u Zapadnu Europu za 9%, odnosno 12% za cijelu 2023. godinu. Canalys očekuje uzastopni rast do kraja 2023. i ubrzano poboljšanje u 2024.

Osiguravanje da su zaposlenici opremljeni odgovarajućim osobnim računalima za održavanje produktivnosti bit će ključno za organizacije, posebno jer udaljeni i hibridni stilovi rada nastavljaju dobivati na snazi.

Isporuke računala u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Lenovo je bio vodeći na tržištu u prvom tromjesečju 2023., s 26,4 posto udjela, slijede HP s 25,4 posto, Apple s 14,6 posto, Dell s 13,1 i Asus sa 6,6 posto udjela.

S ograničenim proračunima više tvrtki u regiji otvoreno je za modele Device-as-a-Service (DaaS) kako bi održale fleksibilnost ulaganja u IT. To je dobar znak za dugoročnije količine isporuka jer kupci u redovitijem ritmu osvježavaju svoje uređaje.

Što se tiče tablet računala najviše je uređaja isporučio Apple te zauzeo udio od 44,1 posto, drugi je Samsung s 23,9 posto, Lenovo je treći s 8,9 posto, a na četvrtom i petom su mjestu Amazon i Huawei sa 7,3 odnosno 3,1 posto udjela.

Isporuke tableta u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Nedavna anketa Canalysa među kanal partnerima u regiji EMEA pokazala je da većina (57%) vjeruje da će njihov DaaS prihod porasti 2023.; samo 12% predviđa međugodišnji pad.

Gledajući prema budućnosti Canalys očekuje uzastopni rast tržišta osobnih računala u Zapadnoj Europi do kraja 2023. Do 2024. očekuje se da će svaki segment krajnjih korisnika rasti dvoznamenkasto iz godine u godinu kako se potražnja oporavlja i ponovno pojavljuju odgođene kupnje.

Kako se približavamo kraju životnog vijeka sustava Windows 10 krajem 2025. prijelaz na Windows 11 također će postati značajan čimbenik za osvježavanje uređaja, posebno u poslovnom segmentu. Od prvog tromjesečja 2023. više od trećine ispitanih partnera u regiji EMEA izjavilo je da je Windows 11 značajan pokretač prodaje njihovih računala.

Predviđanja isporuka desktop i laptop računala u Zapadnoj Europi od 2022. do 2027.
Izvor: Canalys

Zapadna Europa, isporuke PC i tablet računala od Q1 2020 do Q1 2023.
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI