Pametno poslovanje

Francuska će u novu tvornicu čipova uložiti 3 milijarde eura

Autor Igor Martić

Tvornica bi puni kapacitet trebala imati kroz sljedeće tri godine

Izvor: Pixabay

Poluvodičke tvrtke GlobalFoundries i STMicroelectronics dovršile su plan za zajedničko uspostavljanje proizvodnog pogona u Francuskoj, a vlada te zemlje uložila je značajnu svotu u projekt. U zajedničkoj izjavi GlobalFoundries i STMicroelectronics objasnili su da su sklopili ugovor o izgradnji pogona, nakon početnog sporazuma u srpnju 2022., projicirajući ukupne troškove od 7,5 milijardi eura.

Kompanije su dodale da će tvornica dobiti "značajnu financijsku potporu" od države Francuske, piše Mobile World Live, a Reuters spominje cifru od 2,9 milijardi eura, što je više od polovice financijskog paketa od 5,5 milijardi eura koji je država izdvojila za sektor.

Izvor: Shutterstock

Državna potpora u skladu je s ciljevima Zakona o europskom čipu Europske komisije i dio je francuskog nacionalnog plana ulaganja u tehnologiju i inovacije za 2030. Tvornica će se nalaziti pokraj sadašnjeg pogona STMicroelectronicsa u jugoistočnoj Francuskoj.

Izvršni direktor GlobalFoundriesa Thomas Caulfield rekao je da će tvrtke surađivati na tehnologiji čipova za sektore visoke potražnje, uključujući automobilsku industriju, IoT i mobilne aplikacije.

Izvorni dogovor je ciljao na postizanje punog kapaciteta tvornice do 2026. godine, proizvodeći do 620.000 pločica od 300 mm godišnje.