ZBOG FORTNITEA

APPLE VS. EPIC GAMES: Sud je konačno donio odluku tko je u pravu

Autor Ivan Vukić

Epic Games i Apple sukobili su se oko plaćanja za Fortnite

Izvor: Shutterstock

Bloomberg je objavio da je Apple uglavnom izašao kao pobjednik u dugotrajnom pravnom sporu s Epic Gamesom, nakon što je žalbeni sud u SAD-u potvrdio prethodnu odluku da njegova politika App Storea ne krši zakone o tržišnom natjecanju.

Žalbeni sud je presudio protiv tvrdnje Epic Gamesa da su pravila ‌App Store‌ prekršila zakon SAD-a ne dopuštajući tržišta trećih strana na iOS uređajima. Iz Applea su za Bloomberg izjavili da je presuda "velika pobjeda u ovom slučaju", ali su razočarani jer je sud također potvrdio izvornu odluku u vezi s pristupom opcijama plaćanja treće strane, piše Mobile World Live.

Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Trio sudaca prizivnog suda primijetilo je potencijalnu važnost platformi za online plaćanje za američku "ekonomiju i demokraciju". Epic Games i Apple sukobili su se 2020. godine oko opcija plaćanja za razvojni naslov Fortnite, s raznim protutužbama i žalbama koje su potom uslijedile.

Najnovija žalba odnosila se na presudu nižeg američkog suda iz 2021. da Apple ne krši zakone o tržišnom natjecanju niti monopolizira tržište. Početkom 2022. Apple je tvrdio kako su istraživanja pokazala da aplikacije trećih strana napreduju na iPhone uređajima i drugim uređajima.