LENOVO, HP, DELL

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: Pretrpjele su pad od 33%

Autor Krunoslav Ćosić

I u prvom kvartalu 2023. nastavlja se negativan trend

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prvo tromjesečje 2023. donijelo je daljnje previranje na globalnom tržištu osobnih računala, pri čemu su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 33% na 54 milijuna jedinica, što predstavlja četvrto uzastopno tromjesečje dvoznamenkastog godišnjeg pada, procjenjuje Canalys.

Slaba blagdanska sezona pri kraju 2022. produžila se u novu godinu jer je potražnja za osobnim računalima ostala prigušena, a kanal je napredovao s čišćenjem inventara kao ključnim prioritetom.

Što se tiče kategorija proizvoda isporuke prijenosnih računala pretrpjele su veliki pad, pad od 34% na godišnjoj razini na 41,8 milijuna jedinica. Isporuke stolnih računala bile su nešto bolje, pale su za 28% na 12,1 milijuna jedinica.

Isporuke stolnih i prijenosnih računala u periodu od 2017. do Q1 2023.
Izvor: Canalys

Canalys očekuje da će prvo tromjesečje 2023. predstavljati najveći pad isporuke za svjetsko tržište osobnih računala ove godine, s oporavkom koji će započeti u drugoj polovici ove godine i dobit će zamah tek u 2024. godine.

Većina problema koji su mučili industriju u drugoj polovici prošle godine proširili su se na početak 2023.”, rekao je Ishan Dutt, viši analitičar u Canalysu. Kanalni partneri su naznačili da se njihove razine zaliha smanjuju, ali ostaju visoke u apsolutnom iznosu.

39% partnera koje je Canalys anketirao u siječnju 2023. izvijestilo je da ima više od pet tjedana inventara računala, a 18% izvijestilo je da ima devet ili više tjedana. U međuvremenu, potražnja u svim segmentima kupaca ostaje prigušena, uz veći pritisak koji proizlazi iz daljnjih povećanja kamatnih stopa u SAD-u, Europi i drugim tržištima, gdje je smanjenje inflacije glavni prioritet.

Izvor: Dell Technologies

Potrošači i tvrtke ostat će oprezni u pogledu izdataka za nova osobna računala u kratkom roku, a značajan oporavak tržišta očekuje se tek tijekom četvrtog tromjesečja 2023. Tržište osobnih računala ima snažne osnove za poticanje dugoročnog rasta, s količinama isporuka većim od u doba prije pandemije.

Puno veća instalirana baza nakon COVID-19, prelazak na Windows 11 i osvježenje i nova potražnja digitalnog obrazovanja bit će ključni pokretači dok globalno gospodarstvo ulazi u razdoblje oporavka 2024. i kasnije.

Izvor: Canalys

Lenovo, s tržišnim udjelom od 24%, bio je na vrhu liste s isporukama stolnih i prijenosnih računala, ali je pretrpio veliki godišnji pad od 30%, pad od 12,7 milijuna jedinica. HP je zauzeo drugo mjesto doživjevši manje dramatičan pad od 24% na 12,0 milijuna jedinica isporuka.

Trećeplasirani Dell objavio je isporuke od 9,5 milijuna jedinica, što je pad od 31% i pad ispod granice od 10,0 milijuna jedinica po prvi put od prvog tromjesečja 2018. Apple se suočio s najvećim padom među prvih pet dobavljača, s ukupnim isporukama Macova koji su pali za 46 %, na 4 milijuna jedinica. Asus je osigurao petu poziciju s 3,9 milijuna isporučenih jedinica.