PROBLEMI U CLOUDU

GOOGLE VS. MICROSOFT: Zaoštrava se borba u oblaku

Autor Igor Martić

Microsoftu istovremeno prijeti istraga Europske unije

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Alphabetov Google navodno se namjerio na Microsoft zbog antikonkurentskih praksi u oblaku, pozivajući Europsku uniju da pomno ispita ugovore tvrtke s nekoliko dobavljača na tržištu, intenzivirajući rastuće rivalstvo između ovog dvojca.

Potpredsjednik Google Clouda Amit Zavery rekao je za Reuters da je Microsoft zauzeo antikonkurentski stav u sektoru zamutivši vodu izbora korisnika povezujući Office 365 i Windows proizvode sa svojom uslugom Azure.

Komentari su uslijedili nakon pojačanog nadzora sektora od strane regulatora u SAD-u i Velikoj Britaniji jer sve više tvrtki prebacuje svoje poslovanje u oblak, prenosi Mobile World Live. Microsoft je ovog tjedna ponudio promjenu svoje prakse u oblaku s manjim rivalima, u pokušaju da odbije pritužbe zbog konkurencije i, u konačnici, istragu EU-a.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Zavery je, međutim, ustvrdio da poslovi sklopljeni s manjim europskim dobavljačima oblaka samo koriste Microsoftu i da su na neki način "otkupljivali one koji se žale i ne čine te uvjete dostupnima svima".

To definitivno čini nepravednu prednost za Microsoft i svejedno povezuje ljude koji su se žalili s Microsoftom, stav je iz Googlea. Obraćajući se regulatorima Zavery je dodao da bi slučaj trebalo promatrati "holistički", pa čak i ako bi se jedan ili dva dobavljača nagodila prema ažuriranim uvjetima, to "ne rješava širi problem".