NAJPOŽELJNIJI SU...

Tech kompanije preuzimaju poziciju najboljih i najpoželjnijih poslodavaca

Autor Igor Martić

U razdoblju od samo pet godina tehnološke tvrtke preuzele su svih 8 najboljih mjesta

Izvor: - / Ingram / Profimedia

Kakva je situacija na ljestvici najboljih poslodavaca na svijetu? U 2017. godini, prvoj godini rangiranja koje je objavio Forbes u suradnji sa Statista, polovica od 8 najboljih tvrtki bila je iz tehnološkog sektora.

Značajno je da su najveći tehnološki igrači Alphabet (Google), Microsoft i Apple i dalje ostali među prvim mjestima na ljestvici, no nedavno su se rangirali niže. Tehnološki igrač IBM, međutim, krenuo je drugim putem i s osmog mjesta u 2017. pao na 11. mjesto u 2019. godini i te zatim natrag na drugo mjesto u 2021. godini.

Izvor: chadchai krisadapong / Panthermedia / Profimedia

U 2021. godini južnokorejska tvrtka Samsung ne samo što je ušla među najboljih osam, s tim da prethodnih godina nije bila na vrhu liste, nego je i zauzela prvo mjesto. Kineska tehnološka tvrtka Huawei našla se na osmom mjestu, što je također uspjeh za azijske tvrtke.

Ranije su se samo jedna azijska tvrtka, Japan Exchange Group u 2017. i kineski proizvođač baterija CATL u 2019. pojavili među prvih 8.

Izvor: JSMimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Microsoft je s druge pozicije u 2017. i 2019. godini pao na treće mjesto, na četvrtom je mjestu Amazon koji također prije nije bio u vrhu s osam najboljih. Apple je s četvrtog mjesta pao na peto. Veliki pad imao je Alphapet (vlasnik Googlea) koji je s prve pozicije pao na šesto mjesto. Na sedmom je mjestu Dell.

Za ovo rangiranje anketirano je 150.000 radnika s punim i skraćenim radnim vremenom iz 58 zemalja koji rade u multinacionalnim kompanijama i institucijama.

Izvor: Statista