SMART BEAUTY

BEAUTY TEHNOLOGIJA: Očekuje se veliki rast prihoda

Autor Krunoslav Ćosić

Tehnologija ljepote upravo se razvija, a pomaže joj i umjetna inteligencija

Izvor: Shutterstock

U 2021. prihod od tehnologija koje se koriste za ljepotu dosegao je 3,8 milijardi dolara. Podatak se odnosi na sedam velikih tržišta - Sjedinjene Države, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Francusku. Do 2026. očekuje se da će prihodi doseći 8,9 milijardi dolara, predviđa Statista’s Beauty Tech dossier.

Iako raste, beauty tehnologija je još uvijek relativno novo i nišno područje. Naziv se koristi kao krovni pojam za sve alate i softver temeljene na umjetnoj tehnologiji i proširenoj stvarnosti koji se koriste u ljepoti.

Bilo da se radi o pametnom ogledalu koje može simulirati virtualno isprobavanje ili dijagnostičkom softveru koji nudi skeniranje lica za davanje informiranih i pametnih preporuka, sve su to uređaji koji spadaju pod beauty tech.

Izvor: manuGmz / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema podacima za Beauty Tech tvrtke Statista, očekuje se da će, na tradicionalnom tržištu ljepote, udio tehnologije ljepote povećati s 1,8 posto u 2021. na 3,1 posto do 2026. godine. U konkretnim brojevima, to znači da se 3,8 milijardi dolara iz 2021. godine te 4,4 milijarde USD iz 2022. nastavljaju rastom od 6 milijardi USD očekivanih u ovoj 2023. godini.

U 2024. godini procjenjuju se prihodi od 7,1 milijardi američkih dolara, u 2025. godini vrijednost tržišta mogla bi dosegnuti 8 milijardi, a u godini poslije gotovo 9 milijardi USD (preciznije, 8,925 milijardi USD). Za tri godine udio pametne beauty tehnologije na tradicionalnom tržištu ljepote će biti iznad 3 posto.

Izvor: Roxbeauty