CLOUD BIZNIS

SVJETSKA POTROŠNJA USLUGA U OBLAKU: Porast će za 23% u 2023.

Autor Krunoslav Ćosić

AWS, Microsoft Azure i Google Cloud zajedno su porasli za 26%

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Svjetski rashodi za usluge infrastrukture u oblaku porasli su 23% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju 2022. i dosegli 65,8 milijardi USD, što je povećanje od 12,3 milijarde USD. Za cijelu 2022. ukupna potrošnja na usluge infrastrukture u oblaku porasla je 29% na 247,1 milijardu USD, u odnosu na 191,7 milijardi USD u 2021.

Tromjesečna stopa rasta usporila je, pala za više od 10 postotnih bodova u odnosu na prvo tromjesečje 2022. (34% u prvom tromjesečju 2022. naspram 23% u četvrtom tromjesečju 2022.).

Rastući troškovi javnog oblaka, potaknuti inflacijom, prisiljavaju poslovne korisnike da optimiziraju potrošnju na javni oblak nakon konstantnog IT ulaganja u digitalnu transformaciju u posljednje tri godine. Makroekonomske neizvjesnosti pridonose konzervativnijem pristupu IT proračunima.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Sve veći broj kupaca prilagođava strategije oblaka za veću učinkovitost i kontrolu. To uključuje procjenu repatrijacije određenih radnih opterećenja u oblaku u privatne ili kolokacijske podatkovne centre kako bi se smanjili troškovi, potičući veće prihvaćanje hibridnih i multi-cloud strategija.

Dok potražnja poduzeća za uslugama u oblaku i dalje postoji, stopa rasta usluga infrastrukture u oblaku nastavit će se usporavati u sljedećih nekoliko kvartala. U 2023. Canalys očekuje da će se potrošnja na usluge globalne infrastrukture u oblaku povećati za 23% za cijelu godinu, u usporedbi s 29% u 2022.

Izvor: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Stvarnost sve lošijih makroekonomskih uvjeta i nadolazeće recesije potaknuli su usporavanje obujma i tempa migracije na oblak u četvrtom tromjesečju, posebno od strane poslovnih korisnika, koji obično imaju veće radno opterećenje.

Hiperskaleri su bili neizbježno pogođeni, s padom njihovog rasta za oko 5 postotnih bodova u odnosu na prethodni kvartal. Trojica najvećih pružatelja usluga u oblaku u četvrtom tromjesečju 2022. - AWS, Microsoft Azure i Google Cloud zajedno su porasli za 26%, na zajednički udio od 65% potrošnje korisnika.

Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia