SVE JE U POVOJU

EUROPSKA KOMISIJA: Ulažu se milijuni eura u umjetnu inteligenciju i robotiku

Autor Igor Martić

Pokreće se inicijativa za projekte vrijedne 200 milijuna eura

Izvor: Shutterstock

Europska komisija (EK) je identificirala pametne gradove, poljoprivredu, proizvodnju i zdravstvenu skrb kao fokusna područja za niz projekata umjetne inteligencije i robotike, za što su namijenili ukupan iznos od 200 milijuna eura.

U priopćenju je tijelo napomenulo da će četiri sheme dobiti između 40 i 60 milijuna eura svaka tijekom pet godina, pokrivajući sektore koji se smatraju velikim utjecajem, prenosi Mobile World Live.
Financiranje dolazi iz središnjeg fonda EK-a, a doprinose daju i pojedinačne države članice Europske unije.

Namjera je da se iznos koristi za stvaranje objekata za testiranje svjetske klase za umjetnu inteligenciju i robotiku te u konačnici za povećanje prihvaćanja tehnologija u Europi.

Izvor: Shutterstock

Projekti koji pokrivaju poljoprivredu, zdravstvo, industriju te gradove i zajednice započeli su početkom godine i omogućit će testiranje i eksperimentalne objekte za tvrtke koje koriste moderne AI sustave u stvarnim okruženjima.

EK je istaknula da je kvartet važan dio izgradnje ekosustava umjetne inteligencije izvrsnosti i povjerenja za podršku strateškom vodstvu Europe u tom području. Nalazi će također doprinijeti povezanom zakonodavstvu.

Objekti za testiranje najnoviji su poticaj vlasti da potaknu usvajanje u regiji i osiguraju položaj kontinenta u sektoru koji je u povoju, a koji također uvelike financiraju tvrtke i vlasti u drugim dijelovima svijeta.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI