IDE NA BOLJE

HUAWEI SE FOKUSIRA NA OBLAK: Situacija se normalizirala

Autor Krunoslav Ćosić

“U 2022. uspješno smo se izvukli iz kriznog stanja"

Izvor: Huawei

Huawei je objavio optimističnu novogodišnju poruku. Rotirajući predsjednik Eric Xu tvrdi da se poslovanje vratilo u normalu i procjenjuje da su prihodi u 2022. godini ostali nepromijenjeni usprkos nastavljenim trgovinskim sankcijama od strane SAD-a.

“U 2022. uspješno smo se izvukli iz kriznog stanja. Američka ograničenja sada su naša nova normala”, rekao je Xu, prenosi Mobile World Live. Očekuje se da će prihod za 2022. biti u skladu s predviđanjima, dosežući 636,9 milijardi CNY (92,6 milijardi USD) u usporedbi sa 636,8 milijardi CNY godinu ranije.

Oblak je imperativ

Xu je istaknuo brzi rast svog odjela za cloud dodajući da oblak "treba postati temelj – i pokretač – digitalne transformacije" i za Huawei i za vertikalne industrije. Napomenuo je da, iako je makrookruženje "prepuno neizvjesnosti", tvrtka sigurna te da su digitalizacija i dekarbonizacija put naprijed i gdje leže buduće prilike.

Eric Xu, Huawei
Izvor: Shutterstock

Xu je objasnio da će 2023. biti ključna godina za Huawei te će tvrtka morati biti "proaktivna u poboljšanju poslovnog okruženja i učinkovitijem upravljanju rizicima". Obećali su da će u 2023. godini ulaganja u istraživanje i razvoj zadržati na visokoj razini.

Izdaci za istraživanje i razvoj u prva su tri tromjesečja 2022. dosegnuli 110 milijardi CNY ili 24,7 posto ukupnih prihoda, što je porast od 22 posto u odnosu na 2021. kada je ukupna potrošnja iznosila 142,7 milijardi CNY.

Izvor: Huawei

Krajem studenog 2022. su Huawei i konkurent ZTE pogođeni proširenim ograničenjima Savezne komisije za komunikacije koja blokiraju prodaju elektroničkih proizvoda i usluga u SAD-u. Dok nove mjere proširuju opseg postojećih zabrana mobilnih telefona i mrežne opreme na poslovne proizvode, uključujući rutere (usmjerivače) i switcheve, utjecaj na Huawei bit će minimalan jer SAD čini manje od 5 posto njegove ukupne prodaje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI