BITNO JE STRPLJENJE

DUGOROČNI PLAN: Metaverse uvelike utječe na Metin profit

Autor Krunoslav Ćosić

Uz gubitke odjela koji razvija metaverzum gomilaju se gubici glavne tvrtke

Izvor: Shutterstock

Facebookov vlasnik Meta doživio je smanjenje tržišne kapitalizacije od gotovo 80 milijardi dolara u ranom trgovanju nakon što je izvijestio o alarmantnom padu dobiti od 52 posto u trećem tromjesečju.

Osim slabosti u oglašivačkom poslovanju, što je potaknulo drugi uzastopni pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, pad zarade uglavnom se može pripisati Metinom bacanju novca na svoju viziju metaverzuma.

U prvih devet mjeseci 2022. odjel tvrtke Reality Labs, tj. sve vezano uz metaverse, izgubio je 9,4 milijarde dolara, uz pozamašnih 10 milijardi dolara u 2021. Operativna marža Mete prepolovljena je u posljednje dvije godine budući da oklada tvrtke na sljedeću veliku stvar uvelike opterećuje njezine kratkoročne rezultate.

Izvor: Meta / Ferrari / Profimedia

Ovo se neće svidjeti dioničarima: Meta je upozorila kako očekuje da će operativni gubici Reality Labsa "značajno porasti" u 2023. dok se daljnje usporavanje prodaje oglašavanja čini vjerojatnim s obzirom na stanje globalnog gospodarstva.

Unatoč naporima da se smanje troškovi i ograniči rast broja zaposlenih tvrtka očekuje rast ukupnih troškova od 13 do 16 posto na 96 do 101 milijardu dolara iduće godine, što je "krivi broj u krivo vrijeme za investitore", prema analitičaru Deutsche Bank Benjamin Black.

Izvor: Youtube

Raspravljajući o metaverzumu u razgovoru s investitorima izvršni direktor Mark Zuckerberg branio je svoju dugoročnu viziju: “Pred nama je još dug put do izgradnje sljedeće računalne platforme, ali mi ovdje očito obavljamo vodeći posao. Ovo je golem pothvat i često će biti potrebno nekoliko verzija svakog proizvoda prije nego što postanu mainstream. Ali mislim da će naš rad biti od povijesne važnosti i da će stvoriti temelje za potpuno novi način na koji ćemo djelovati jedni s drugima i uklopiti tehnologiju u naše živote kao i temelj za dugoročno poslovanje.”

Ulagači još nisu uvjereni kako Zuckerbergova najnovija ideja doista ima podlogu i smisla. I dok postavljanje temelja za sljedeću računalnu platformu zahtijeva novac i strpljenje cijena dionice tvrtke Meta pala je za više od 20 posto.

Izvor: Shutterstock