IDE SE I NA 3 NM

ŽELE SPRIJEČITI NESTAŠICU ČIPOVA: Amerikanci se osiguravaju na vrijeme

Autor Davor Dakić

TSMC će proizvoditi 4 nm čipove u tvornici u državi Arizona

Izvor: TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) povećava planirani kapacitet i proizvodit će naprednije čipove u pogonu vrijednom 12 milijardi dolara koji bi trebao biti otvoren u SAD-u 2024. godine.

Rastuća tržišna trvenja s Kinom i poremećaji u opskrbnom lancu potiču proizvođača čipova da prebaci proizvodnju iz Azije, objavio je Bloomberg, a prenosi Mobile World Live. Izvor je novinskoj agenciji rekao da će TSMC proizvoditi 4 nm čipove u tvornici u državi Arizona, nadogradnju s prethodno najavljene 5 nm platforme.

Budući da američki klijenti, uključujući Apple, žele nabaviti više komponenti iz lokalne proizvodnje očekuje se da će TSMC otkriti planove za 3 nm proizvodni pogon na istom području tijekom posjeta američkog predsjednika Joea Bidena i ministrice trgovine Gine Raimondo Phoenixu sljedeći tjedan, piše Bloomberg.

Izvor: TSMC

Apple će zauzeti otprilike trećinu proizvodnje kada započne u prvoj tvornici TSMC-a u SAD-u. Ostali američki klijenti koji potiču TSMC na nadogradnju uključuju Nvidiju i Advanced Micro Devices, navodi Bloomberg.

TSMC je najavio tvornicu u SAD-u u svibnju 2020. dok se američka vlada zalagala za veću domaću proizvodnju čipova kako bi se smanjila ovisnost o uvozu iz Kine. U svibnju je TSMC razgovarao sa Singapurskim odborom za ekonomski razvoj o poticajima za postavljanje pogona za proizvodnju čipova.

Uslijedili su potezi za širenje u Europi i Japanu kako bi se povećala proizvodnja i geografski diverzificirala proizvodnja. Europska unija je izrazito zainteresirana za izgradnju tvornice čipova na europskom tlu kako ne bi proizvodnja patila pri svakoj krizi u Aziji.