GLOBALNI PROBLEM

Gartner upozorava na pad prihoda od poluvodiča

Autor Davor Dakić

Inflacija i kamatne stope djeluju na raspoloživi dohodak

Izvor: Shutterstock

Gartner predviđa da će se globalni prihod od poluvodiča smanjiti za 3,6 posto, na 596 milijardi dolara u 2023., za što je razlog pogoršanje ekonomskih izgleda u sektoru DRAM-a kao i loša očekivanja u periodu do kraja rujna 2023.

Analitičari istraživačke tvrtke predviđaju pad prihoda od DRAM-a za 2,6 posto na 90,5 milijardi dolara ove godine, prenosi Mobile World Live, uz smanjenje od 18 posto u 2023. godini. Primijetili su da se predviđa rast globalnih prihoda od poluvodiča za 4 posto na 618 milijardi dolara u 2022.

Tržišna slabost na potrošačkim tržištima posljedica je pada raspoloživog dohotka uzrokovanog inflacijom i kamatnim stopama, pri čemu se sav višak novca trošio na područja poput putovanja, slobodnog vremena i zabave, a ne na tehnologiju.

Izvor: Shutterstock

Tržišta s B2B poduzećima uključujući umrežavanje, računalstvo, industrijski, medicinski i komercijalni transport do sada su bila otporna unatoč geopolitičkim problemima i prijetećem makroekonomskom usporavanju.

Richard Gordon, potpredsjednik prakse u Gartneru, izjavio je da je snaga u poduzetničkom sektoru posljedica ulaganja korporacija u jačanje njihove infrastrukture za podršku scenarijima rada od kuće, planovima za širenje poslovanja i tekućim strategijama digitalizacije.

Istaknuo je, između ostalog, da će tržišta industrijske, telekomunikacijske infrastrukture i podatkovnih centara "biti manje pod utjecajem raspoloženja potrošača i potrošnje u kratkom roku".

Izvor: Bogdan Steblyanko / Stock Budget / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI