OBARAJU REKORDE

Samsung je optimističan u pogledu potražnje za pametnim telefonima

Autor Krunoslav Ćosić

Pametni telefoni imaju veću prosječnu cijenu po kojoj se prodaju

Izvor: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Samsung Electronics predviđa rast isporuka mobilnih uređaja u tekućem tromjesečju, ali upozorava da bi kontinuirana makroekonomska nestabilnost i rastuća inflacija mogli izvršiti pritisak na ASP (average selling price - prosječna prodajna cijena).

Za 2023. tvrtka očekuje da će se prihodi od pametnih telefona poboljšati (gledajući rezultate iz godine u godinu), predvođeni rastom vodećih modela i da će nosivi uređaji zabilježiti dvoznamenkasti rast, rekao je Kim Sung-koo, potpredsjednik Mobile eXperience (MX), prenosi Mobile World Live.

Prihod MX odjela u razdoblju od srpnja do rujna porastao je 13,4 posto u odnosu na prethodnu godinu na 29,3 bilijuna KRW (20,7 milijardi dolara) potaknut povećanjem ASP-a za pametne telefone od 11,9 posto na 282 dolara. Operativna dobit pala je 3,6 posto na 3,24 trilijuna KRW.

Isporuke pametnih telefona u tromjesečju pale su 11,1 posto na oko 64 milijuna jedinica; isporuke tableta ostale su na 7 milijuna.

Izvor: GSMArena

Kim je dodao da će se usred sve jačeg tržišnog natjecanja i stalnih makroekonomskih izazova, kao što su valutne promjene, tvrtka "usredotočiti na profitabilnost kroz prodaju flagship modela i učinkovito upravljanje resursima".

Ben Suh, izvršni potpredsjednik za odnose s investitorima, rekao je da je mrežno poslovanje ostvarilo poboljšane rezultate, vođeno rastom u inozemstvu. Nedavno je osiguran ugovor s tvrtkom Comcast u SAD-u.

Izvor: Samsung

Na grupnoj osnovi, neto dobit Samsunga pala je 23,6 posto na 9,4 trilijuna KRW, što se pripisuje izazovnom poslovnom okruženju obilježenom globalnom inflacijom i slabom potražnjom za memorijom. Prihodi su porasli 3,8 posto na 76,8 trilijuna KRW, što je najveći pad do sada u nekom trećem tromjesečju.

Očekuje da će godišnji prihod u 2022. nadmašiti rekord postavljen prošle godine. Upravni odbor tvrtke odobrio je imenovanje Jaya Leeja za izvršnog predsjednika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI