Pametno poslovanje

Iz GSMA asocijacije upozoravaju na kašnjenje 5G-a u Europi

Autor Krunoslav Ćosić

Europa poprilično kaska u odnosu na neke razvijene zemlje

Izvor: Shutterstock

Najnovije istraživanje GSMA-e o stanju mobilne industrije u Europi predviđa da će teški tržišni uvjeti imati negativan utjecaj na prihvaćanje 5G-a, pri čemu čak i one zemlje za koje se očekuje da će imati najveće prihvaćanje do 2025. zaostaju za globalnim konkurentima.

U Izvješću o europskom mobilnom gospodarstvu za 2022. GSMA je istaknuo da su 34 tržišta u Europi imala 5G dostupnu krajem lipnja, sa 108 operatera koji su nudili komercijalne usluge i udjelom korisnika od oko 6 posto.

Udruga je procijenila da će prosječna 5G penetracija dosegnuti 44 posto do 2025., pri čemu se očekuje da će Velika Britanija i Njemačka voditi sa 61 posto odnosno 59 posto, piše Mobile World Live. Međutim, analitičari GSMA-e primijetili su da čak i te zemlje vjerojatno zaostaju za globalnim konkurentom Južnom Korejom, za koju se procijenilo da ima penetraciju od 73 posto, te SAD-om i Japanom s otprilike 68 posto.

Izvor: OnePlus

GSMA je ukazala na brzinu širenja pokrivenosti kao na "ključni čimbenik" tvrdeći da gotovo trećina europskog stanovništva do 2025. neće moći koristiti 5G, u usporedbi s manje od 2 posto u SAD-u i Južnoj Koreji.

Ponovili su poziv da se stvore "pravi uvjeti za privatna ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju mreže i digitalne inovacije" uključujući isticanje potrebe za doprinosima troškovima mreže s drugih mjesta.

Potpredsjednik GSMA-e za politiku i regulaciju i voditelj Europe Daniel Pataki rekao je da se usvajanje 5G-a u Europi događa “brže nego ikad prije, ali je potreban veći fokus na stvaranje pravih tržišnih uvjeta za ulaganja u infrastrukturu kako bi se održao korak s drugim svjetskim tržištima”. “To bi trebalo uključivati provedbu načela pravednog doprinosa troškovima mreže”.

Druge prognoze u izvješću uključuju povećanje jedinstvenih mobilnih pretplatnika sa 474 milijuna u 2021. na 480 milijuna u 2025.; rast mobilnih IoT veza sa 172 milijuna na 406 milijuna i ukupni kapital operatora od 122 milijarde eura između 2022. i 2025.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI