NEKI SE I SELE

IZ KINE, NARAVNO: Otkud najviše dolaze pametni telefoni?

Autor Krunoslav Ćosić

Uz Kinu telefoni se proizvode u Indiji, Vijetnamu

Izvor: Pixabay

Globalna proizvodnja mobitela u 2021. bila je slična onoj prije godinu dana. Iako je došlo do kratkotrajnog porasta proizvodnje u nekim regijama zbog potražnje, negativan utjecaj pandemije COVID-19 ostao je tijekom cijele godine i nije omogućio oporavak na razine prije pandemije.

Kina je doprinijela sa 67% globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021., prvenstveno zato što Apple i drugi kineski OEM-ovi nisu uspjeli nadoknaditi Huaweijev pad proizvodnje. U 2020. Huawei je činio veliki dio ukupne kineske proizvodnje.

Za razliku od Huaweija, koji svoje telefone uglavnom proizvodi u Kini, drugi kineski proizvođači nastoje diverzificirati svoja proizvodna mjesta kako bi zadovoljili lokalnu potražnju kroz lokalnu proizvodnju, piše Counterpoint.

Izvor: Pixabay

Apple, koji ima veliki udio proizvodnje u Kini, također želi diverzificirati svoja proizvodna mjesta. Sa sve manjom potražnjom za telefonima u Kini očekuje se da će udio kineske proizvodnje također pasti u budućnosti.

Indija i Vijetnam

Indija je činila 16% globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021. Proizvodnja u Indiji, drugoj najvećoj geografskoj regiji u smislu obujma proizvodnje, porasla je više od 5% na godišnjoj razini zahvaljujući Appleu, Xiaomiju i OPPO-u. Uzimajući u obzir Appleov plan da proizvodi iPhone 14 u Indiji, doprinos te zemlje nastavit će rasti. Međutim, propisi indijske vlade o jeftinim telefonima kineskih OEM-a mogli bi usporiti ovaj trend.

Udio globalne proizvodnje pametnih telefona po zemlji
Izvor: Counterpoint

Vijetnam je činio 10% ukupne globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021., slično kao i prije godinu dana. Unatoč Samsungovoj povećanoj proizvodnji u Vijetnamu, povlačenje LG-jevog poslovanja s pametnim telefonima iz zemlje imalo je negativan učinak na obujam proizvodnje, što je rezultiralo samo blagim povećanjem proizvodnje u usporedbi s prethodnom godinom. Budući da Apple seli dio svoje proizvodnje iPada u Vijetnam, tvrtka bi mogla prenijeti i dio svoje proizvodnje iPhonea, što će onda povećati ukupni obujam proizvodnje uređaja u zemlji.

Apple i Samsung s lokacijama izvan Kine

Apple jako ovisi o Kini jer veliki dio njegove proizvodnje dolazi iz te zemlje. Međutim, Apple počinje testirati svoja proizvodna mjesta izvan Kine kako bi diverzificirao proizvodnju i smanjio svoju ovisnost o zemlji u kontekstu čestih domaćih poremećaja povezanih s pandemijom i rastućim američko-kineskim napetostima. Čini se da je proizvodnja iPhonea 14 u Indiji i iPada u Vijetnamu dio ovog pothvata. Međutim, trebat će dosta vremena da bilo koja druga zemlja zamijeni kineski proizvodni ekosustav.

Izvor: Samsung

Samsung se sada može smatrati relativno raznolikim u smislu proizvodnje mobilnih telefona. Učeći na teškoćama s kojima se suočila tijekom pandemije zbog većeg fokusa na samo jednu zemlju za proizvodnju, tvrtka želi izbjeći koncentraciju proizvodnje.

Uz to, zbog podjele globalnih proizvodnih lanaca i pritiska na troškove uzrokovanog inflacijom, Samsung će nastaviti s postavljanjem proizvodnih centara u blizini svojih glavnih tržišta, poput Indije, Indonezije i Turske.

Veliki kineski proizvođači

Veliki kineski proizvođači originalne opreme kao što su Xiaomi, OPPO i vivo, koji su u padu ili su stagnirali od 2016., uspjeli su povećati svoju proizvodnju u Kini 2021. jer je Huawei bio sputan američkim sankcijama.

Proizvodnja pametnih telefona u Kini, u milijunima jedinica
Izvor: Counterpoint

U međuvremenu se obujam proizvodnje u Indiji povećao, ali se njezin udio u globalnoj proizvodnji smanjio. To bi moglo tako ostati ako indijska vlada nastavi sa svojim dodatnim propisima o kineskim OEM proizvođačima. Indonezija je uz Indiju baza za kineske proizvođače na tržištu jugoistočne Azije, a očekuje se da će se udio proizvodnje povećati kako regionalno tržište nastavi rasti.

Za razliku od gore spomenutih velikih tvrtki, HONOR je većinu svojih uređaja proizveo u Kini. Tvrtka će diverzificirati svoje proizvodne baze jer želi ući na tržišta izvan Kine, ali će, baš kao i Huawei, zadržati Kinu kao svoje glavno proizvodno središte.

Iako se izravni utjecaj pandemije i dalje smanjuje, geopolitička i makroekonomska pitanja, poput sukoba i inflacije, sprječavaju oporavak tržišta. Očekuje se da će se globalno tržište mobilnih telefona smanjiti za 8% u 2022. u odnosu na 2021. Unutar ovog šireg tržišta, tržište pametnih telefona imat će manji pad zbog sve većeg prijelaza na pametne telefone s klasičnih mobitela s tipkama. Od 2023. očekuje se da će tržište mobilnih telefona zadržati nizak jednoznamenkasti postotni rast.

Izvor: Pixabay