POSAO U OBLAKU

POSLJEDICE BOLESTI COVID-19: Guši se kinesko cloud tržište

Autor Davor Dakić

Na tržištu se bore Alibaba Cloud, Huawei, Tencent i Baidu

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Canalys je izvijestio da je rast potrošnje kineskog tržišta infrastrukture u oblaku pao ispod 20 posto, što se dogodilo po prvi put tijekom drugog tromjesečja, uglavnom zbog blokade koju je izazvao Covid-19 (koronavirus).

Potrošnja na infrastrukturu i platformu kao uslugu porasla je 11 posto na godišnjoj razini, na 7,3 milijarde dolara, što čini 12 posto globalnih izdataka. Canalys je naveo da je globalna stopa rasta u tom razdoblju bila 33 posto, prenosi Mobile World Live.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Uz ograničenja Covid-19, analitičar Yi Zhang primijetio je da najveći kineski dobavljači opreme za oblak "nisu više usredotočeni samo na opseg prihoda i rast poslovanja već više na standardizirane proizvode visoke marže" zajedno s razvojem kanala.

Alibaba Cloud, Huawei, Tencent i Baidu zadržali su svoje pozicije vodećih na tržištu čineći 79 posto ukupne potrošnje unatoč usporavanju njihovih pojedinačnih stopa rasta.

Potpredsjednik Canalysa Alex Smith primijetio je da dobavljači opreme za oblak u Kini "obično naglašavaju jake vertikalne fokuse", stvarajući specifične sustave za "određene industrije". Napomenuo je da pristup "dolazi s visokim troškovima prilagodbe koji mogu biti izazovni za snalaženje kada ekonomski pritisci rastu".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI