STALNO RASTE

CIJENE LITIJA: Meteorski porast i problemi u opskrbi

Autor Krunoslav Ćosić

Proizvođači električnih vozila su u nezgodnoj situaciji

Izvor: Shutterstock

S porastom potražnje za električnim vozilima i zabranama proizvodnje benzinskih i dizelskih automobila na nekim ključnim tržištima je cijena litija, jednog od bitnih metala potrebnih za poticanje ovog procvata mobilnosti, u posljednje vrijeme skočila.

Prema podacima Trading Economicsa litij karbonat, neophodan za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim vozilima, doživio je meteorski porast cijene u posljednjih nekoliko mjeseci - od veljače se njime stalno trguje iznad granice od 450.000 kineskih juana po toni.

U kolovozu 2017. cijena jedne tone koštala je oko 150.000 juana (oko 150.000 kuna) te je u 2018. godini pala ispod 100.000 juana, a tijekom 2019. i 2020. je konstantno padala te se zaustavila na oko 40.000 juana. U drugom dijelu 2020. ponovo cijena počinje rasti, ali se na kratko stabilizirala u 2021. na nešto ispod 100.000 juana, a zatim počinje streloviti rast te u jednom trenutku postiže cijenu od 500.000 juana.

Cijena jedne tone litij karbonata u Kini
Izvor: Statista

S trenutačnim globalnim problemima u opskrbnom lancu i prognoziranim agresivnim porastom potražnje u sljedećih nekoliko godina, proizvođači električnih vozila sada su pod sve većim pritiskom da zadrže svoje modele određivanja cijena.

Suočavaju se istovremeno i sa značajnim preprekama kako bi ispunili svoje proizvodne ciljeve. Što je još gore, analitičari uskoro predviđaju još više cijene litija, a ne olakšanje koje je automobilskoj industriji tako očajnički potrebno.

Izvor: Shutterstock

Izvor: Shutterstock