RJEŠAVAJU PROBLEM

ULOG ZA ČIPOVE: Qualcomm ulaže 4,2 milijarde dolara

Autor Ivan Vukić

U SAD-u su svjesni problema s kojima se mogu suočiti zbog nedostatka čipova

Izvor: Shutterstock

Qualcomm Technologies pristao je potrošiti dodatnih 4,2 milijarde dolara na poluvodičke čipove proizvedene u tvornici GlobalFoundries u SAD-u, podižući svoja ukupna ulaganja na 7,4 milijarde dolara do kraja 2028. godine.

Taj se potez nadovezuje na prethodni kupoprodajni ugovor između kompanija u iznosu od 3,2 milijarde dolara i fokusira se na proizvodnju čipova za upotrebu u 5G primopredajnicima, Wi-Fi-ju, automobilskoj industriji i IoT-u.

Qualcomm je izjavio da je osigurao opskrbu i obvezao se "podržati proizvodnju u SAD-u kroz proširenje kapaciteta" u tvornici GlobalFoundries u državi New York. Roawen Chen, viši potpredsjednik Qualcomma i glavni direktor opskrbnog lanca i operacija, rekao je da "stalna suradnja tvrtke s GlobalFoundriesom pomaže proširiti sljedeću generaciju bežičnih inovacija dok se krećemo prema svijetu u kojem svatko i sve može biti inteligentno povezano".

Izvor: Shutterstock

GlobalFoundries je godinama proizvodio Qualcommove čipove visokih performansi. Godine 2021. Qualcomm je postao jedan od prvih kupaca GlobalFoundriesa koji je osigurao opskrbu dugoročnim ugovorom koji "pokriva više geografskih područja i tehnologija", prenosi Mobile World Live.

Proširenje sporazuma dolazi manje od dva tjedna nakon što je Kongres SAD-a usvojio 280 milijardi dolara vrijedan CHIPS and Science Act, s ključnim fokusom na jačanje kapaciteta proizvodnje poluvodiča u SAD-u. Oko 52,7 milijardi dolara izdvaja se za poticanje istraživanja poluvodiča, razvoja, proizvodnje i razvoja radne snage.

Izvor: Shutterstock