TSMC je prvi

Tko su glavni dobavljači u industriji čipova i koliko zarađuju

Autor Krunoslav Ćosić

Prije rata u Ukrajini problem s čipovima je bio zbog pandemije koronavirusa

Izvor: Shutterstock

Od početka pandemije nestašice čipova uvelike su utjecale na sektore automobilske industrije, informacijskih tehnologija i potrošačke elektronike, dijelom zbog poremećaja u proizvodnim procesima i opskrbnim lancima usred povećane potražnje.

Rat u Ukrajini koji je u tijeku i globalna inflacija također pridonose relativno slabim kvartalnim rezultatima proizvođača čipova kao što su AMD, Qualcomm i Intel. Potonji je postavio novi negativni rekord: s neto gubitkom od 454 milijuna dolara, Intel je skliznuo u crveno u drugom kvartalu 2022. prvi put od kraja 2017.

Ovaj razvoj bio je rezultat "iznenadnog i brzog pada gospodarske aktivnosti", prema službenoj izjavi izvršnog direktora Pata Gelsingera, ali je također odražavao Intelove vlastite "probleme s realizacijom".

To bi moglo uključivati proizvodnju većine komponenti unutar tvrtke, a ne potpuno prepuštanje proizvodnje specijaliziranim ljevaonicama kao što to čine mnogi konkurenti. Pojam se odnosi na proizvodne tvrtke koje uglavnom proizvode poluvodiče i čipove za takozvane "fabless tvrtke" kao što su Apple, NVIDIA ili već spomenuti Qualcomm i AMD.

Izvor: Poco

Tvrtke kao što su TSMC, Samsung Electronics ili UMC imale su koristi od povećane potražnje i istovremenog nedostatka ponude u dvije godine pandemije te su, prenosi Statista, među ostalim čimbenicima mogle povećati svoju prodaju povoljnim razvojem cijena i visokom iskorištenošću kapaciteta.

Prema analitičarima TrendForcea tajvanski proizvođač TSMC, poznat po proizvodnji čipova za iPhone i poluvodiča za Intel, ostao je lider na tržištu poluvodiča. Apple je bio odgovoran za oko 25 posto ukupnog prihoda TSMC-a od oko 57 milijardi dolara u 2021. Sveukupno, pet proizvođača s najvećom prodajom ima tržišni udio od oko 90 posto.

Globalfoundries iz SAD-a jedini je proizvođač koji nema sjedište u istočnoazijskoj regiji među prvih osam; u prvom tromjesečju 2022. njegov tržišni udio iznosio je oko šest posto. Kako bi proširio tržišnu poziciju američkih proizvođača čipova Kongres je u srpnju donio Zakon o CHIPS-u za Ameriku koji je namijenjen industriji s dodatnim financijskim sredstvima za proizvodnju i istraživanje.

Godišnji prihodi proizvođača poluvodiča, u milijardama USD
Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI