SVE VEĆA POTRAŽNJA

GLOBALNE USLUGE U OBLAKU: Dosegle su 62,3 milijarde USD

Autor Ivan Vukić

Vrijednost cloud servisa odnosi se na drugo tromjesečje 2022.

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Usluge infrastrukture u oblaku bile su znatno tražene u drugom tromjesečju 2022. Svjetska potrošnja porasla je 33% na godišnjoj razini, na 62,3 milijarde USD. Potaknuta je nizom čimbenika uključujući potražnju za analizom podataka i strojnim učenjem, konsolidacijom podatkovnih centara, migracijom aplikacija te pružanjem usluga u oblaku.

Sve veća upotreba aplikacija u oblaku specifičnih za industriju također je pridonijela širim horizontalnim slučajevima upotrebe koji se vide u IT transformaciji. Najnoviji podaci Canalysa pokazuju da je rashod bio za 6 milijardi USD veći veći nego u prethodnom tromjesečju i 15 milijardi USD više nego u drugom tromjesečju 2021.

Tri najveća dobavljača u drugom tromjesečju 2022., Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure i Google Cloud, zajedno su činili 63% globalne potrošnje u drugom tromjesečju 2022. i zajedno su rasli za 42%.

Izvor: Canalys

U globalnom gospodarstvu prepunom inflacije, rastućih kamata i recesije potražnja za uslugama u oblaku ostaje velika. AWS je činio 31% ukupne potrošnje na usluge infrastrukture u oblaku u drugom tromjesečju 2022., što ga čini vodećim pružateljem usluga u oblaku. Porastao je 33% na godišnjoj razini.

Microsoft Azure je bio drugi najveći pružatelj usluga u oblaku u drugom tromjesečju, s 24% tržišnog udjela nakon rasta od 40% godišnje. Google Cloud porastao je 45% u posljednjem kvartalu i imao je 8% tržišnog udjela.

Velika bitka između vodećeg AWS-a i izazivača Microsoft Azurea nastavlja se intenzivirati, a Azure smanjuje razliku u odnosu na svog rivala. Potičući ovaj rast, Microsoft je ukazao na rekordan broj većih višegodišnjih ugovora u segmentima vrijednim više od 100 milijuna USD i više od milijardu USD. Raznovrsni ekosustav izlaska na tržište, u kombinaciji sa širokim portfeljem i širokim rasponom softverskih partnerstava, omogućuje Microsoftu da bude za petama AWS-u.

Izvor: Ted Hsu / Alamy / Alamy / Profimedia

I AWS i Microsoft nastavljaju s uvođenjem infrastrukture. AWS planira pokrenuti 24 zone dostupnosti u osam regija dok Microsoft planira pokrenuti 10 novih regija tijekom sljedeće godine. U oba slučaja, pružatelji usluga povećavaju ulaganja izvan SAD-a jer žele uhvatiti globalnu potražnju i osigurati da mogu pružiti rješenja s niskom latencijom i visokom suverenošću podataka.

Osim ulaganja u kapacitete, softverske mogućnosti i partnerstva bit će od vitalnog značaja za ispunjavanje zahtjeva korisnika u oblaku, posebno kada se uzmu u obzir računalne potrebe visoko specijaliziranih usluga u različitim vertikalama.

Izvor: Microsoft

Canalys definira infrastrukturne usluge u oblaku kao one koje pružaju infrastrukturu kao uslugu¸( infrastructure-as-a-service) i platformu kao uslugu (platform-as-a-service), bilo na namjenskoj hostiranoj privatnoj infrastrukturi ili zajedničkoj javnoj infrastrukturi. To isključuje izravne izdatke softvera kao usluge, ali uključuje prihod generiran od infrastrukturnih usluga koje se koriste za njihovo hostiranje i upravljanje.

Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI