OBLAK RASTE

GARTNER PREDVIĐA: Usporavanje prihoda od čipova

Autor Krunoslav Ćosić

Očekuje se da će se brojka u 2023. smanjiti na 623 milijarde dolara

Izvor: Shutterstock

Istraživačka tvrtka Gartner predviđa da će se globalni rast prihoda od poluvodiča usporiti ove godine i pasti u 2023., djelomično zbog manje prodaje pametnih telefona i osobnih računala.

Predviđalo se da će se globalni prihod od poluvodiča povećati za 7,4 posto u 2022. na 639 milijardi dolara, znatno manje od 26,3 posto zabilježenih u 2021., a očekuje se da će se brojka u 2023. smanjiti na 623 milijarde dolara.

Richard Gordon, potpredsjednik u Gartneru, izjavio je dok "nestašice čipova jenjavaju, globalno tržište poluvodiča ulazi u fazu slabosti", iako je dodao da takvi ciklusi "nisu novi i događali su se mnogo puta prije", prenosi Mobile World Live.

Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao čimbenike koji utječu na potrošnju Gordon je naveo sve veću "inflaciju, poreze i kamatne stope, zajedno s višim troškovima energije i goriva". Gartner je predvidio rast prihoda od poluvodiča pametnih telefona za 3,1 posto u 2022., u usporedbi s 24,5 posto u 2021.

Predviđa se da bi isporuke osobnih računala mogle pasti za 13,1 posto, s tim da bi povezani prihodi od poluvodiča mogli pasti za 5,4 posto. Gordon je izjavio da će se prihod od tržišta podatkovnih centara povećati za 20 posto zbog nastavka ulaganja u infrastrukturu oblaka.

Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI