Pametno poslovanje

EVOLUCIJA KRIPTO EKONOMIJE: Nevjerojatan rast broja kriptovaluta

Autor Davor Dakić

Bitcoin nije više tako dominantan kao što je nekada bio u moru kriptovaluta

Izvor: Photo by Worldspectrum from Pexels

Još od rođenja kriptovalute bitcoin 2009. godine uspon tog tržišta obilježen je turbulencijama, s velikim usponima i padovima. Na kraju 2014. godine u svijetu je bilo samo nekoliko stotina kriptovaluta da bi ih na kraju svibnja 2022. godine bio gotovo 20.000.

Ova eksplozija, osobito vidljiva u posljednje tri godine, može se dijelom pripisati činjenici što stvaranje nove kriptovalute ne košta ništa te se može izvesti u samo nekoliko klikova. Digitalna imovina koju je naveo Statista Digital Economy Compass mora, međutim, ispunjavati određene kriterije kao što je dostupnost na platformi za razmjenu (što pomaže u isključivanju slučajeva prijevare i manje ozbiljnih kandidata).

Izvor: Photo by Crypto Crow from Pexels

Ipak, i dok broj kriptovaluta raste gotovo eksponencijalno isto se ne može reći o njihovoj vrijednosti. Uz godišnju volatilnost koja često iznosi više od 100 posto kriptovalute doživljavaju velike fluktuacije i ostaju visokorizična ulaganja.

Nakon prošlogodišnjeg procvata i rekordnih 3 bilijuna dolara (3000 milijardi dolara) postignutih u studenom 2021. tržišna kapitalizacija pala je za više od 50 posto i trenutno iznosi oko 1,3 bilijuna dolara. Ova brojka je još uvijek dvostruko veća od vrijednosti prikazane na kraju 2020. godine.

Važnost bitcoina, koji je nekoć bio ultra-dominantan na ovom tržištu, počinje opadati jer su suočeni s porastom druge digitalne imovine kao što je ethereum. Danas bitcoin predstavlja između 40 i 50 posto tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta, u usporedbi s oko 80 posto u 2014. godini.

Izvor: Peter Patel, Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI