NOVI SVIJET

ZUCKERBERG I METAVERSUM: Izgubili su 3 milijarde dolara

Autor Ivan Vukić

Meta odnosno Facebook je jako zainteresirana za virtualnu stvarnost, ali stvari se sporo razvijaju

Izvor: Youtube

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Meta je u jedinici Reality Labs, koja se bavi metaversumom i proširenom odnosno virtualnom stvarnošću, imala gubitak od gotovo 3 milijarde dolara (2,96 milijardi USD), ali prvi čovjek kompanije Mark Zuckenberg očekuje da vrijeme ove tehnologije dolazi tek u 2030-im godinama.

Mark kaže da će to biti uzbudljivo vrijeme za njegovu tvrtku koja želi prijeći u virtualni svijet u kojem ćemo svi imati svoje avatare za zabavu, poslovne sastanke, kupovinu... Do tada će ulagati velike novce, iako očekuju gubitak u međuvremenu.

Izvor: Youtube

Reality Labs uključuje AR i VR poslovanje te potrošački hardver i razvijanje metaverse projekta u koji Mark jako vjeruje. Na taj način Facebook želi privući mlade korisnike koje Facebook ne zanima jer je to postala mreža njihovih roditelja.

Zuckerberg je priznao da bi ciklus između ulaganja i profitabilnosti za Reality Labs mogao biti duži nego za njegove tradicionalne softverske proizvode. Dodao je kako se očekuje nastavak visokih ulaganja u diviziju i naznačio da je malo vjerojatno da će to biti veliki generator prihoda u sljedećim godinama. Međutim, neki od softvera koji se razvijaju u Reality Labsu mogli bi ponuditi kratkoročne prilike za generiranje novca, istaknuo je.

Izvor: Shutterstock

"Primarno, ovo je postavljanje temelja za ono što očekujem da će biti vrlo uzbudljive 2030-te", rekao je Zuckerberg. Meta Platforms je izvijestio o neto dobiti od 7,5 milijardi dolara, 21 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, uz prihod od 27,9 milijardi dolara, što je rast od 7 posto.

Everything Facebook revealed about the Metaverse in 11 minutes
Izvor: Youtube