DOBRA VIJEST

DOBRA VIJEST ZA EUROPLJANE: 33 milijarde eura za proizvodnju čipova

Autor Ivan Vukić

I to je samo prva faza ulaganja kojom se želi potaknuti samostalnost europskog kontinenta

Izvor: Bruno /Germany, Pixabay

Aktualna događa s nedostatkom čipova pokazuju koliko su Europljani nemoćni u rješavanju problema s nedostatkom čipova, zbog čega se zaustavljaju automobilske proizvodne trake. Već neko vrijeme u Europi postoje inicijative o pokretanju proizvodnje čipova na europskom tlu.

Intel je prvi put svoje velike europske planove potrošnje otkrio u rujnu 2021. U prvoj fazi nude 30 milijardi eura ulaganja u proizvodnju čipova u Europi dok ukupno planiraju uložiti 80 milijardi eura u sektor tijekom sljedećeg desetljeća.

Intel je objasnio da bi takvo ulaganje imalo za cilj pomoći u ravnoteži globalnog lanca opskrbe poluvodičima uz istovremeno značajno proširenje svojih proizvodnih kapaciteta kao i postavljanje temelja za zbližavanje različitih dijelova lanca vrijednosti i povećanje otpornosti u Europi.

Izvor: Bruno /Germany, Pixabay

U svojoj posljednjoj objavi Intel otkriva kako će potrošiti početnih 33 milijarde eura, ulažući 17 milijardi eura u dvije nove tvornice poluvodiča u Magdeburgu u Njemačkoj. Infrastruktura te ekosustav dobavljača i kupaca u zemlji učinili su to mjesto idealnim za uspostavljanje novog čvorišta, objasnio je Intel.

Dvije tvornice stvorit će 7.000 građevinskih radnih mjesta tijekom izgradnje i 3.000 stalnih, zajedno s desecima tisuća dodatnih radnih mjesta među dobavljačima i partnerima, prenosi Mobile World Live. Uz to, Intel planira uložiti 12 milijardi eura u postojeći pogon u Republici Irskoj kako bi udvostručio proizvodni prostor i poboljšao procese kao i proširio svoje usluge.

Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Također će potrošiti potencijalnih 4,5 milijardi eura u Italiji, stvoriti novo središte za istraživanje i razvoj i dizajn u Francuskoj te potaknuti daljnja ulaganja u Poljsku i Španjolsku.

Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da su njihova ulaganja veliki koraci za tvrtku i Europu dok je istaknuo da europski Zakon o čipovima dodatno pomaže u jačanju sektora poluvodiča na ovom kontinentu. "Posvećeni smo igranju ključne uloge u oblikovanju digitalne budućnosti Europe u desetljećima koja dolaze", rekao je.