UZ PARTNERE

SREDINOM 2023. GODINE: Njemačka će dobiti novog 5G operatora

Autor Krunoslav Ćosić

Razvija se 5G tržište u Njemačkoj uz četvrtog telekom operatora

Izvor: 1und1.de

Njemački operater 1&1 planira ubrzati izgradnju dugo očekivane četvrte mobilne mreže na tom tržištu, obećavši da će ove godine aktivirati 1000 5G baznih stanica.

Ralph Dommermuth, izvršni direktor 1&1 matične tvrtke United Internet, rekao je za novine Die Welt da će novi njemački mobilni operater u početku pružati usluge 5G fiksnog bežičnog pristupa (FWA). Naveo je da će usluge sljedeće generacije za korisnike pametnih telefona postati dostupne od sredine 2023.

Ralph Dommermuth
Izvor: Markus Hauschild/© Markus Hauschild, www.hauschild.biz

Operator je dužan ove godine osigurati najmanje 1000 baznih stanica prema uvjetima licence za 5G frekvenciju koju je dobio 2019. Mreža 1&1 do kraja 2025. mora pokriti najmanje 25 posto njemačkih kućanstava i najmanje 50 posto do kraja 2030.

1&1 trenutno pruža mobilne usluge za oko 11 milijuna korisnika, prvenstveno putem veleprodajnog aranžmana s Telefonica Deutschland (O2). Otkako je stekao pravo na njemački 5G spektar 1&1 traži partnere za izgradnju svoje nove mreže, prenosi Mobile World Live.

Izvor: Telstra

Angažirali su Rakuten Group za projektiranje, izgradnju i upravljanje potpuno virtualiziranom mobilnom mrežom koja se temelji na otvorenoj RAN tehnologiji. 1&1 će također unajmiti optički pristup i mrežu podatkovnih centara 1&1 Versatel Deutschland, od neizravne podružnice United Interneta. Nadalje, potpisali su dugoročni ugovor o najmu tornjeva s tvrtkom Vantage Towers AG iz Vodafone grupe.

Dok se mreža 1&1 ne dovrši korisnici će moći koristiti telefonsku mrežu prema nacionalnom roaming ugovoru. U prosincu 2021. United Internet je izvijestio da očekuje da će potrošiti oko 70 milijuna eura na izgradnju 5G mreže u 2022., u usporedbi s oko 40 milijuna eura koliko su potrošili u 2021. godini.