POLUVODIČI

RAST OD 5 POSTO: Globalne isporuke čipova za pametne telefone

Autor Davor Dakić

Isporuke za 5G telefone u Q4 2021. činile su gotovo polovicu ukupnih SoC isporuka

Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema najnovijem istraživanju Counterpointa Qualcommov udio dosegnuo je 30% zahvaljujući premium razini. UNISOC je imao snažan Q4 s udjelom od 11% dok je Qualcomm predvodio tržište 5G baznog pojasa sa 76% udjela.

MediaTek je predvodio tržište pametnih telefona SoC s udjelom od 33%. Količina SoC-ova za pametne telefone pala je u ovom tromjesečju zbog visokih isporuka u prvoj polovici godine i korekcija zaliha od strane kineskih OEM-ova za pametne telefone. Mnogi su kupci formirali zalihe čipova kako ne bi imali problema s opskrbom.

Izvor: Counterpoint

Counterpoint očekuje rast prihoda u prvom tromjesečju 2022. potaknut vodećim čipsetom (Dimensity 9000) za pametne telefone. Veća penetracija 5G nadoknadit će nižu sezonsku potražnju. Povećanje cijena čipseta nakon TSMC-ovog poskupljenja pločica odražava se od četvrtog kvartala 2021. nadalje.

Qualcommova vodeća mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 1 počela je s isporukama, a performanse u prvom kvartalu 2022. potaknut će serija Samsung Galaxy S22. Sveukupno, sljedeća promjena rasta bit će u drugoj polovici 2022. s lansiranjem 5G uređaja velikih proizvođača originalne opreme. Udio prihoda od Androida također raste jer sve više OEM-a usvaja Qualcommovo RFFE rješenje modem-antena na različitim razinama.

MediaTek je predvodio tržište pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2021. s udjelom od 33%. Qualcomm je rastao 18% uzastopno zbog premium segmenta. Dominirao je u isporukama 5G modema s osnovnim pojasom sa 76% udjela, potaknut osnovnim pojasevima za Apple i premium Androide.

Izvor: Counterpoint

Apple je zadržao treću poziciju na tržištu čipova za pametne telefone s udjelom od 21%. Lansiranje iPhonea 13 i blagdanska sezona potaknuli su isporuke.

UNISOC je nastavio s rastom isporuke ove godine i dosegao je udio od 11% u četvrtom tromjesečju 2021. Na godišnjoj razini njegove isporuke SoC-ova su se više nego udvostručile u 2021. Proširio je svoju bazu kupaca, osiguravajući pobjede u dizajnu s Honorom, realmeom, Motorolom, ZTE-om, Transsionom i Samsungom.

Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Samsung Exynos je pao na petu poziciju s udjelom od 4% budući da je Samsung usred promjene strategije svog portfelja pametnih telefona u smislu in-sourcinga kao i outsourcinga kineskim ODM-ovima. Kao rezultat toga, udio MediaTeka i Qualcomma raste u Samsungovom portfelju pametnih telefona, od 4G i 5G modela srednjeg ranga koje proizvode ODM do onih vodećih.

HiSilicon nije mogao proizvoditi Kirin čipsete zbog američke zabrane trgovine protiv Huaweija. Akumulirane količine Kirin SoC-a na rubu su i sve ih je manje. Kao rezultat toga, Huawei je lansirao svoju seriju s Qualcomm SoC-ovima, ali je ograničen na 4G mogućnosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI