SMARTPHONE TRŽIŠTE

Problemi s opskrbom i dalje ometaju prodaju pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

IDC i Canalys su objavili podatke o isporukama pametnih telefona u Q4 2021

Izvor: Apple

Izvješća analitičara za isporuke pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2021. pokazala su kontinuirani utjecaj nestašice komponenti i logističkih problema budući da je potražnja nadmašila ponudu u cijeloj industriji.

IDC je zabilježio pad od 3 posto na godišnjoj razini tako da je u Q4 2021. isporučeno 362,4 milijuna jedinica dok je Canalys zabilježio porast od 1 posto, na 363,1 milijun. Ako se pitate kako su podaci različiti treba istaknuti i da su obje kompanije također imale različite brojke i u četvrtom tromjesečju 2020. Tvrtke prikupljaju podatke i na temelju tih podataka objavljuju svoja izvješća. Obje kompanije su navele probleme s opskrbom u četvrtom tromjesečju 2021.

Izvor: Profimedia

Za isporuke tijekom cijele 2021. godine obje tvrtke su navele da su dobavljači isporučili 1,4 milijarde jedinica, što je Canalys primijetio da je blizu razinama prije pandemije Covid-19 (koronavirusa), nakon značajnog pada u 2020.

Iako se primjećuje oporavak segmenta pametnih telefona tijekom 2021., upozorili su da će se ograničenja ponude nastaviti i u 2022. godini. Potpredsjednik IDC-ove grupe za praćenje mobilnih uređaja širom svijeta, Ryan Reith, predvidio je nastavak “opskrbe i logističkih izazova” u prvoj polovici 2022., iako je nagovijestio da će uspon i oporavak početi u drugom tromjesečju.

“Nema sumnje da je potražnja još uvijek jaka na mnogim tržištima, a u određenoj mjeri vidimo sve veći interes potrošača za 5G uređajima te novim oblicima poput sklopivih pametnih telefona.” Obje su tvrtke objavile podatak o (nepromijenjenih) pet najboljih dobavljača koji traje od četvrtog kvartala 2020., a iza vodećeg Applea slijede Samsung, Xiaomi, Oppo i Vivo.

Izvor: Lou-Foto / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI