Pametno poslovanje

GAFAM GRUPA Petorka najvećih zabilježila je rast profita

Autor Krunoslav Ćosić

Korona je nekim tvrtkama dala vjetar u leđa, pokazuju podaci o profitu tehnoloških tvrtki

Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Cijela GAFAM grupa tvrtki, koju čine Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, zabilježila je rast dobiti u lipnju, pokazuju podaci za poslovanje tehnoloških giganata u drugom tromjesečju ove godine.

"Big Tech" nastavlja profitirati od stimulativnog učinka pandemije koronavirusa na internetsko oglašavanje, e-trgovinu i potrošačku potrošnju. Svaka od pet kompanija srušila je svoj prethodni rekord u dobiti u drugom tromjesečju, pri čemu su Apple, Alphabet i Facebook gotovo udvostručili svoje prethodne uspjehe.

Izvor: Tony Vingerhoets / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveći postotak rasta dobiti ima Alphabet, vlasnik Googlea - rasli su čak 166 posto, sa 7 milijardi na 18,5 milijardi američkih dolara. Ipak, Apple je najveći dobitnik drugog tromjesečja ove godine. S prošlogodišnjih 11,3 milijardi USD povećali su dobit za 93 posto, na 21,7 milijardi USD.

Microsoft je zauzeo treće mjesto uz rast od 47 posto, s prošlogodišnjih 11,2 na 16,5 milijardi dolara. Facebook je nego udvostručio svoju dobit, s 5,2 na 10,4 milijardi dolara. Dobar rast ima i Amazon, s 5,2 na 7,8 milijardi USD.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI