Pametan uzgoj

STOLNA SVJETILJKA ZA UNUTARNJI VRT Mala zelena oaza ukrasit će vaš stan!

Autor Dijana Kaćanski

Živite u gradu, u stanu, priroda je daleko, a vi želite pogled na zelenilo, cvijeće ili biste radije uzgojili nešto hranjivo? Sada je to moguće uz pametnu stolnu svjetiljku za unutarnji vrt s hidroponskim napajanjem

Izvor: Aliexpress

Živite u gradu, u stanu, priroda je daleko, a vi želite pogled na zelenilo, cvijeće ili biste radije uzgojili nešto hranjivo? Sada je to moguće uz pametnu stolnu svjetiljku za unutarnji vrt s hidroponskim napajanjem

Postoji više vrsta intenzivnog uzgoja biljaka u zaštićenom prostoru, a jedna od naprednijih tehnika je uzgoj bez zemlje, odnosno hidroponski uzgoj. Iako ovaj sistem izgleda tehnološki napredan, vjeruje se da su i Babilonski vrtovi stvoreni 600. godine pr. Kr. koristili ovu metodu.

Izvor: Aliexpress

Hidroponski uzgoj su koristili i Azteci, a u novije doba, početkom 20. stoljeća se u Kaliforniji počela popularizirati metoda uzgoja u vodi umjesto zemlje uz dodatak hranjivih tvari. Danas je hidroponski uzgoj biljaka vrlo raširena i zbog dobrih prinosa prihvaćena metoda, pa je idealan odabir za uzgoj u gradskim stanovima.

Smart stolna svjetiljka za hidroponski unutarnji vrt praktičnih je dimenzija, posuda za biljke duga je 26,5 cm, visina posude iznosi oko 8 cm, a cijeli sistem sa svjetiljkom je visok 37 cm pa je prikladna za držanje u kuhinji ili bilo kojoj drugoj prostoriji.

Izvor: Aliexpress

Izvor: Aliexpress

Svjetiljka sadrži LED lampice bijele, crvene i plave boje koje obuhvaćaju cijeli spektar. Prilikom korištenja, moguće je izabrati jedan od tri modela svjetlosti – svjetlost koja doprinosi zaštiti očiju prilikom čitanja, crveni i plavi spektar, kao i inteligentni način svjetla s punim spektrom.

Način rada ovog pametnog uređaja je jednostavan. Uključi se napajanje i odabere vrsta svjetla, ukoliko je razina vode u spremniku za sadnju niža od 10%, oglasit će se alarm. Smart stolna svjetiljka za hidroponski unutarnji vrt radi u ciklusima, 16 sati rada i 8 sati odmora. Predlaže se zamjena vode svaka 2-3 tjedna i pritom dodavanje nekoliko kapi hranjive otopine.

Izvor: Aliexpress

Na ovaj se način mogu saditi brojne vrste cvijeća, začinskih biljaka, povrća i voća. Ovaj zanimljivi komplet sadrži uređaj za sadnju, dva boksa za sadnju, adapter za struju, postolje za svjetiljku i knjižicu s uputama.

Smart stolna svjetiljka za hidroponski unutarnji vrt košta oko 46 USD, troškovi dostave iznose oko 3,5 USD, a PDV iznosi 12,23 dolara.

Izvor: Aliexpress