CIJENA PRAVA SITNICA

24-KARATNA WII KONZOLA Izrađena je specijalno za britansku kraljicu Elizabetu

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaje se pozlaćena Wii igraća konzola po cijeni od koje će vam se zavrtjeti u glavi

Izvor: Profimedia

1,9 milijuna kuna ili 250.000 eura cijena je po kojoj se prodaje igraća konzola Nintendo Wii, Ali, to nije bilo kakva konzola za igranje. Izrađena je od 24-karatnog zlata u samo jednom primjerku (od zlata je izrađen i kontroler), specijalno za britansku kraljicu Elizabetu II, a taj dio posla odradila je američka gaming tvrtka THQ.

Izvor: Profimedia

Konzola koristi verziju firmwarea 3.2, mase je 5,2 kilograma, što je posljedica galvanizacije u 24-karatno zlato. Rezolucija slike je 480p, a kao i sve Wii konzole može se koristiti za igranje igara te surfanje internetom, nakon što se poveže na Wi-Fi.

Konzola je 2009. godine poslana kraljici u Buckinghamsku palaču, ne znamo jel se igrala na njoj ili je samo stajala u nekom kutu; možda se netko drugi igrao?! Poznato je da se kraljica Elizabeta II jednom prilikom pridružila igranju s Wii konzolom – bilo je to 2007. godine kad je Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, svom suprugu princu Williamu donijela Wii za Božić 2007. Kraljica je tada, na Wii konzoli, odigrala igru kuglanja.

Izvor: Profimedia

Uglavnom, Nintendo je konzolu poslao kraljici za poklon, u sklopu promocije Big Family Games. U međuvremenu, konzola je 2017. godine promijenila vlasnicu odnosno vlasnika te je u vlasništvu kolekcionara koji rasprodaje neke od igara iz svoje arhive. Vlasnik Donnie Fillerup živi u Nizozemskoj te je konzolu kupio prije četiri godine želeći tu tajnu zadržati za sebe.

Ali, tajna je 2019. godine otkrivena, a otkrili su ga ljudi iza YouTube kanala „People Make Games“. Naravno da su kod vlasnika izazvali bijes sa svojim otkrićem. Konzola se prodaje za spomenutih 250.000 eura, dolazi s kopijom Big Family Games, a bez obzira što je izrađena od 24K zlata funkcionira poput ostalih konzola. Razlika je ipak u blještavilu.

Konzola danas ima tragove korištenja na dnu (vidi se istrošenost) dok je serijski broj malo prekriven, a razlog prodaje je kupnja kuće. Nakon što se pojavi kupac, vlasnik će za slanje angažirati specijaliziranu dostavnu tvrtku te će biti praćena s najvećim prioritetom. Budući vlasnik dobit će dokumente kojima se dokazuje autentičnost originala.

Izvor: Profimedia