STOP!

SNAPCHAT ONESPOSOBIO FILTAR Nema više brzinomjera u popularnoj aplikaciji

Autor Smartlife

Filtar predstavljen 2013. godine omogućavao je da se uz pomoć kamere telefona podijeli brzina vožnje

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Sporni Snapchat filtar je imao funkciju brzinomjera, a korisnici su ga često koristili prilikom vožnje pa su potom snimke objavljivali na društvenim mrežama. Ovime Snapchat prestaje promovirati brzu vožnju te predstavlja bitan sigurnosni korak za kraj popularnog i opasnog trenda.

Kritičari ovakve opcije su pokazivali nezadovoljstvo tvrdeći da promovira neodgovornu i brzu vožnju. "Nama nije ništa važnije od sigurnosti naših korisnika, zbog čega smo onemogućili filtar koji pokazuje brzinu prilikom vožnje. On se veoma rijetko koristi u našoj aplikaciji, što je jedan od razloga zašto smo ga izbrisali", izjavio je glasnogovornik te kompanije za Engadget.

Izvor: Youtube

Iz Snapchata ističu da se ovaj filtar koristi nekoliko tisuća puta dnevno, što je samo mali dio od 5 milijardi objava na Snapchat platformi su dijele svakog dana. Stručnjaci za prometnu sigurnost više su puta upozoravali na sporni filtar, a kompanija Snapchat optužena je u nekoliko navrata zbog prometnih nesreća u kojima je bilo i smrtnih ishoda. Navodno, u svim tim slučajevima vozači su ovaj filtar koristili za mjerenje brzine, prenosi MakeUseOf.

Iako je Snapchat pokušao da s promjenama odgovori na kritike, to nije bilo dovoljno. Oni su ovaj filtar prebacili da bude sticker kako bi otežali pristup istom, limitirali su brzinu mjerenja na 60 km/h i ubacili notifikaciju "Ne koristi Snap dok voziš" jednom kada korisnik uključi tu opciju.

Lawsuit Blames Snapchat’s ‘Speed Filter’ Over Georgia Crash
Izvor: Youtube

U svibnju 2021. godine Snapchat je optužen zbog smrti tri mladića. Njihove obitelji su tvrdile da je jedan od njih vozio 200 kilometara na sat dok je suputnik sve to zabilježio s ovim filtrom. Iako je okružni sud odbacio slučaj, žalbeni sud je presudio da roditelji treba imati mogućnost tužbe kompanije.

Ovakvi filtri i opcije se često koriste u našoj regiji te smo nebrojeno puta vidjeli kako estradne zvijezde i mnogi drugi na svojim društvenim mrežama promoviraju bahatu i brzu vožnju. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti i ostale društvene mreže koje su pune opasnih trendova.