Električni kamion

Nakon više od pola milijuna prijeđenih kilometara - kamion na struju

Autor Krunoslav Ćosić

Mercedes-Benz ulazi u novu eru: svjetska premijera eActrosa

Izvor: Daimler Trucks and Buses Communi/MediaPortal Daimler AG

Kamion s pogonom na baterije koristit će se za prijevoz teških tereta. Mercedes-Benz eActros bit će predstavljen 30. lipnja ove godine. Početak serijske proizvodnje u tvornici Wörth am Rhein počinje u drugoj polovici godine.

Ono što dodatno karakterizira Mercedesov kamion na električni pogon je bliska suradnja s kupcima tijekom razvoja, uključujući intenzivna ispitivanja kupaca dopunjena intenzivnim internim testiranjem. Prototipi eActrosa krenuli su u intenzivna ispitivanja kupaca u 2018. godini.

Izvor: Daimler Trucks and Buses Communi/MediaPortal Daimler AG

20-a kupaca koristilo je eActros umjesto konvencionalnog kamiona u svojoj floti. U verziji od 18 i 25 tona, eActros je ispunio razne zahtjevne zadatke u raznim sektorima. Između ostalog, prevozio je rashlađenu robu u hladnjaku na električni pogon do podružnica supermarketa, služio je kao biljno vozilo za opskrbu komponentama za proizvodnju..

Služio je kao zamjena spremnika za otpad i koristio kao tijelo spremnika za leteći pepeo za proizvodnju betona. Izvan Njemačke kamion na baterije testirali su i kupci u Švicarskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Izvor: Daimler Trucks and Buses Communi/MediaPortal Daimler AG

Kamion eActros ni na koji način nije inferioran u odnosu na konvencionalni dizelski kamion u pogledu dostupnosti i performansi u gradskom prometu, na autocestama ili na kopnenim rutama, kažu iz Mercedesa. Vozači su vrlo zadovoljni stalnom dostupnošću okretnog momenta u cijelom rasponu brzina.

Vozačima se sviđa posebno tih, ugodan i uglađen način vožnje. Osim toga, u vožnji s predviđanjem situacija u prometu električna energija se može povratiti rekuperacijom. Serijski proizvedeni eActros bit će znatno moćniji od prototipa - imat će veći doseg, veću snagu i više sigurnosnih funkcija. Uz to, Mercedes-Benz Trucks ugradit će u vozilo holistički ekosustav koji uključuje usluge savjetovanja kupaca u vezi s e-mobilnošću.

Izvor: Daimler Trucks and Buses Communi/MediaPortal Daimler AG

Predstavljanjem prvog serijski proizvedenog električnog kamiona sa zvjezdanim logotipom, Mercedes-Benz Trucks otvorit će novo doba i naglasiti svoju predanost lokalnom cestovnom prometu neutralnom od CO2.

Digitalni događaj bit će emitiran na internetu. Karin Rådström, članica uprave Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks, i Andreas von Wallfeld, voditelj prodaje i marketinga Mercedes-Benz Trucks, predstavit će početak serijske proizvodnje eActrosa. Na događaju će predstaviti tehničke detalje, kao i digitalne usluge i savjetodavne ponude za kupce eActrosa.