A ŠTO RADI VAŠ AUTO?

Ovaj automobil zarađuje i dok je parkiran

Autor Igor Martić

Za Spiritus je već zainteresirano 4000 kupaca, a razlog je itekako zanimljiv

Izvor: Daymak/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prvi automobil na svijetu rudari kriptovalute te tako i zarađuje čak i dok je parkiran. Spiritus, iza kojeg stoji kanadska tvrtka Daymak, imat će procesor koji podržava sustav (za koji se čeka odobrenje za patent) pod nazivom Daymak Nebula.

Izvor: Daymak/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Novo lagano električno vozilo bit će opremljeno visokotehnološkim rudarskim hardverom i blockchain tehnologijom koja će mu omogućiti „kopanje“ kriptovaluta, od Bitcoina do Dogecoina - dok se pune baterije vozila.

Rudarstvo je način zarade kriptovaluta rješavanjem kriptografskih jednadžbi i algoritama putem računala, uključujući i ovaj na futurističkom vozilu s tri točka. Za Spiritus već postoji više od 4000 predbilježbi.

Izvor: Daymak/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Vozilo se puni (i) na suncu, preko solarnih panela, ima 150 KS, doseg s jednim punjenjem do 400 km, a od 0 do 96 km/h ubrzava za 1,8 sekundi. Dakle, ima ubrzanje poput nedavno predstavljenog hyper automobila Rimac Nevera. Baterija se puni za samo dva sata, a nadopunjava se preko solarnih panela.

Dvosjed Daymak Spiritus imat će opcijski autonomnu vožnju, Wi-Fi, klima uređaj, stereo sustav s 12 zvučnika, GPS sustav. Isporuke započinju u 2023. godini, a cijena za standardnu izvedbu starta od 18.495 dolara. Deluxe verzija će imati cijenu 149.000 USD.