SAMO NA STRUJU

BORN JE ROĐEN Cupra predstavila svoj prvi električni automobil pod nazivom Born

Autor Krunoslav Ćosić

Potpuno električni model na hrvatskom se tržištu očekuje krajem ove godine

Izvor: Cupra

Cupra Born prvo je potpuno električno vozilo ove španjolske marke te spaja elektrifikaciju i performanse. Vanjski dizajn pruža sportski karakter, a u interijeru do izražaja dolaze digitalizacija, stilska kabina i zanimljiva sjedala nastala u partnerstvu Seaqual Initiative – izrađena su od plastičnog otpada, izvađenog iz oceana.

Izvor: Cupra

150 KS (110 kW) i 204 KS (150 kW) su verzije snage u kojima će Cupra Born biti dostupna. Uz e-boost, snaga jače izvedbe može se povećati do 231 KS (170 kW). Ubrzanje će u tom slučaju od 0 do 50 km/h trajati 2,65 sekundi dok će se 100 km/h s mjesta postizati za sportskih 6,6 sekundi.

Osnovna verzija od 150 KS postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi, a jača s 204 KS ubrzava za 7,3 sekunde. Najjača izvedba s 231 KS ubrzava za 6,6 sekundi uz bateriju od 58 KW, a za 7 sekundi uz bateriju od 77 kW.

Automobil će dakle u jačoj izvedbi pokretati napredna litij-ionska baterija kapaciteta 77 kW, što će omogućiti doseg do 540 kilometara s jednim punjenjem. Moći će se spojiti na brzi DC istosmjerni punjač snage 125 kW te se nakon samo 7 minuta baterija napuniti za 100 kilometara vožnje.

U početnoj verziji snage 110 kW ugrađivat će se baterija od 45 kW uz koju će Born moći prijeći 340 kilometara. Vozilo će se od rujna ove godine proizvoditi u njemačkoj tvornici u Zwickauu.

U hladnijim vremenskim uvjetima Cupri Born će dobro doći dizalica topline kako bi se optimizirala autonomija. Od tehnologija, Born će imati head-up display s proširenom stvarnošću te će se na vjetrobranskom staklu, u vidnom polju vozača, projicirati informacije sustava potpora za vozača, podaci o brzini i obavijesti navigacijskog sustava.

Izvor: Cupra

U središtu kabine nalazi se serijski, lebdeći 12" dodirni zaslon rezolucije 1560 × 700 piksela,, a on je integriran pod blagim kutom kako bi vozaču omogućio što bolju preglednost u vožnji. U manjem digitalnom kokpitu smješteni su gumbi za promjenu stupnjeva prijenosa i parkirnu kočnicu.

Izvor: Cupra

Infotainment sustav može prikazivati cijeli niz podataka i informacija, uključujući 3D navigaciju, glazbu, kontakte i cijeli niz dodatnih funkcija. Bežični sustav Full Link osigurat će da se infotainment sustav modela Cupra Born može povezati sa sustavom Apple CarPlay i Android Auto. Sound sustav Beats ima devet zvučnika.

U model Born integriran je i sustav prepoznavanja glasovnih naredbi. Cupra ga najavljuje kao jedan od najprirodnijih načina za interakciju s uređajima koji istovremeno smanjuje stupanj odvraćanja pozornosti jer ne postoji potreba za skretanjem pogleda s ceste ispred vozila. Dovoljno je na španjolskom jeziku reći „Hola, Hola” i moći ćete glasom koristiti navigacijske informacije ili obavljati pretraživanje glazbe.

Izvor: Cupra

Uz Cupra Connect aktiviraju se online usluge te je u vozilu dostupna povezivost. Kupci će moći upravljati postupkom punjenja baterije putem aplikacije „My Cupra ” te postaviti točan željeni postotak razine napunjenosti baterije kako bi ona bila spremna za polazak.

I klimatizacija se također može aktivirati na daljinu, a ciljna temperatura postaviti unaprijed ili automatski nakon otključavanja vrata, uključujući grijanje vozačeva i suvozačeva sjedala. Born sadrži standardni Qi protokol za indukcijsko (bežično) punjenje mobilnih uređaja.

U vozilo je ugrađena SIM kartica te se kroz eCall, ako dođe do sudara, može stupiti u izravan kontakt s hitnim službama, bilo manualno ili automatski. U slučaju najgoreg scenarija, vozilo može proslijediti važne podatke, uključujući lokaciju vozila, vrstu motora i broj putnika, čime će im se lakše pružiti pomoć.

Izvor: Cupra

U sigurnosnom dijelu su prediktivna automatska regulacija razmaka, Travel Assist, Side i Exit Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova, kamere za prikaz iz ptičje perspektive Top View, Emergency Assist i Pre-Crash Assist. Sustavi u vozilu koriste se podacima koje pruža cijeli niz integriranih senzora: radari, kamere i ultrazvučni senzori.

Cijena za Cupra Born nije još objavljena, ali je za očekivati da će se kretati slično cijeni Volkswagen ID.3 modela jer je Born temeljen na istoj platformi, a početna cijena za ID.3 je 280.830 kuna.