IZGUBLJENO NAĐENO

ZNALI SU ZABORAVITI I TORTU ZA VJENČANJE Hrvati najčešće gube stvari u taksiju petkom i subotom

Autor Ivan Vukić

U taksi vozilima ostavlja se zanimljiv raspon predmeta od diplome pa do torte za vjenčanje

Izvor: Uber

Uber je objavio popis izgubljenih i pronađenih predmeta u vozilima diljem svijeta vozača koje su korisnici prijavili tijekom prošle godine. Odmah recimo da se u Hrvatskoj, u Uberovim vozilima, u 2020. godini gubilo manje stvari nego u godini prije te da nismo najzaboravniji na svijetu.

Hrvati su prošle godine u Uberovim vozilima najčešće ostavljali uobičajene osobne predmete - ključeve, novčanike i torbice. Ukupno je zabilježeno 765 slučajeva izgubljenih i pronađenih predmeta, od čega čak 101 ključ koji je vraćen korisnicima. Na drugom su mjestu novčanici i torbice, dok top tri najčešće pronađena predmeta zatvaraju mobilni telefoni. Zabilježeno je i osam slučajeva zaboravljenih slušalica te jedan sat i prijenosno računalo.

Izvor: Profimedia

Najpopularniji dani za gubljenje predmeta u Uberu u Hrvatskoj su subota (179 slučajeva) i petak (168 slučajeva), dok su najčešći sati 10 ujutro, te 3 i 4 poslijepodne. Zanimljiv je i podatak da su korisnici najzaboravniji bili u petak, 26. lipnja prošlog ljeta kada su izgubili 12 predmeta.

Titulu najzaboravnijih putnika na svijetu nose korisnici u Tokiju, Johannesburgu, Perthu i Cape Townu dok je u Europi to Beč, a slijede Milano i München. Hrvatski su na 12. mjestu u Europi.

Što se gubi u vozilima?

Uberovi partneri vozači su u svjetskim gradovima pronalazili i vraćali korisnicima zaista jedinstvene predmete - od uramljene diplome, toalet papira i igraćih konzola pa sve do torte za vjenčanje i 6.000 dolara. Korisnici u SAD-u najčešće zaboravljaju predmete branda Apple, a slijede ga Samsung, Nike, Gucci i Louis Vuitton.

Što se tiče ključeva automobila, prošle je godine izgubljeno više od 200 ključeva BMW-a, Honde i Toyote. Osim predmeta, korisnici Ubera u SAD-u zaboravili su i novac tijekom svojih vožnji, a iznosi su se kretali od svega nekoliko kovanica do više od 6.000 dolara.

Izvor: Uber

Kako prijaviti izgubljeni predmet u Uberu?

Shvatite li nakon vožnje da ste nešto ostavili, evo kako prijaviti izgubljeni predmet:

1. U aplikaciji odaberite rubriku Tvoje vožnje i odaberite vožnju tijekom koje ste nešto izgubili
2. Zatim kliknite na Izgubljeni predmeti i Javi se vozaču u slučaju gubitka predmeta
3. Na dnu ekrana upišite broj mobitela na koji želite da vas Uberov partner-vozač kontaktira
4. Ako ste izgubili mobitel, upišite broj od prijatelja
5. Nakon što potvrdite svoj broj, aplikacija će vas automatski spojiti s vašim vozačem
6. Ako vam vozač potvrdi pronalazak vaše stvari, zajednički dogovorite vrijeme i mjesto na kojem ćete preuzeti svoju stvar
7. Ako se vaš vozač ne javlja, ostavite detaljnu govornu poruku s opisom izgubljene stvari i na koji vas način vozač može naknadno kontaktirati.

Izvor: Profimedia