Senzori, radari i kamere

ADAS Sve je više sigurnosnih sustava u automobilima 

Autor Krunoslav Ćosić

Advanced Driver Assistance Systems ima sve veću ulogu u povećavanju sigurnosti korištenja vozila

Izvor: Toyota

Toyota predstavlja Toyota T-Mate, lepezu za sve sigurnosne i ADAS sustave. Toyota T-Mate obuhvaća čitav niz sustava namijenjenih povećavanju sigurnosti u mnogim situacijama u vožnji, od preciznog parkiranja do vožnje po gradskim ulicama i autocestama.

Izvor: Toyota

Senzori, radari i kamere za stalno praćenje koriste se i za okolni promet i okruženje na način da upozoravaju vozača na moguće opasnosti i po potrebi aktiviraju kontrolu kočenja, upravljanja i papučice akceleratora s ciljem sprječavanja ili ublažavanja nezgoda.

Automobilska industrija sve se više usmjerava na buduću automatiziranu i autonomnu vožnju. Stoga su ovakvi sustavi sve poželjniji.

Izvor: Toyota

T-Mate objedinjuje Toyota Safety Sense sustav s drugim aktivnim sustavima za pomoć u vožnji i pri parkiranju koji ne samo što vožnju čine jednostavnijom i sigurnijom već i štite sve osobe u vozilu i ostale sudionike u prometu u raznim situacijama.

Predsudarni sustav za detekciju sudara sada po prvi put nudi funkciju blokade ubrzavanja (Acceleration Suppression) pri niskim brzinama, funkciju pomoći pri vožnji kroz križanja (Intersection Cut-In Traffic Assist) kao i unaprijeđene funkcije detekcije nadolazećih vozila (Oncoming Traffic Detection) i pomoći pri skretanju u križanjima (Intersection Turn Assist).

Izvor: Toyota

Od ostalih Toyota Safety Sense funkcija tu su EDSS sustav zaustavljanja vožnje u nuždi (Emergency Driving Stop System) i sustav OTA (Over The Air) ažuriranja koji ažurira funkcije i
dodaje nove tijekom vijeka trajanja modela. Toyota T-Mate se razlikuje ovisno o funkcijama
koje su dostupne za pojedini model i/ili razinu opreme.

Izvor: Toyota