JAPANCI U SVEMIRU

NISSAN RAZVIJA LUNARNI ROVER Iz Leafa u svemir

Autor Krunoslav Ćosić

Baza za prototip je i Nissanov električni automobil Leaf

Izvor: ©2021 Nissan

Leaf je bio jedan od prvih električnih automobila za široke mase. Japanski proizvođač Nissan otkrio je prototip rovera pod nazivom Moon, a nakon završetka razvoja namijenjen je prvoj japanskoj lunarnoj misiji na Mjesec.

Izvor: ©2021 Nissan

U razvoju rovera Nissan koristi istraživanja iz njegovog električnog vozila Leaf, a od siječnja 2020. surađuju s Japanskom agencijom za istraživanje svemira, poznatom kao JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency).

Također, koristi se i nova tehnologija upravljanja na svim kotačima tvrtke e-4ORCE. Konkretno, e-4ORCE je taj koji poboljšava performanse lunarnog rovera na nezgodnom terenu. Ista ta tehnologija koristi se i u nadolazećem električnom crossoveru Nissan Ariya koji bi na tržište trebao doći u ljeto 2022. godine.

Model Nissan Ariya e-4ORCE opremljen je prednjim i stražnjim elektromotorima. Zakretni moment svakog motora može se pojedinačno kontrolirati kako bi se osigurala vuča tijekom ubrzanja. Prilikom usporavanja, količina regeneracije se individualno podešava za prednje i stražnje motore. Prilikom kočenja, e-4ORCE minimizira zaron i podrhtavanje karoserije.

U zavojima, okretni moment prednjih i stražnjih motora i učinak kočenja na četiri kotača osiguravaju glatko i udobno rukovanje. Ove kontrole omogućuju vozačima svih razina vještina da se pouzdano kreću kroz različite uvjete na cesti, uključujući kišu i snijeg.

Izvor: ©2021 Nissan

Nissanova tehnologija e-4ORCE precizno kontrolira sva četiri kotača neovisno, pružajući vozaču samopouzdanje u raznim uvjetima kako bi poboljšao svoje performanse na pješčanom terenu i drugim teškim uvjetima. Kada se automobili voze u pijesku njihovi se kotači često okreću i zabijaju, ometajući napredak.

Potrebna je visoka razina vozačke vještine kako biste izbjegli zaglavljivanje. Kako bi zadovoljio ovu potrebu, Nissan je razvio kontrole pogonske sile koje smanjuju brzinu okretanja kotača u skladu s uvjetima na površini.

Lunarni rover mora biti u stanju prijeći Mjesečev praškasti, stjenoviti i valovit teren te biti energetski učinkovit. Izvori energije za upravljanje vozilima u svemiru su ograničeni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI