BATERIJSKO VOZILO

IMA SNAŽAN, NIZAK I ŠIROK STAV: BEV za ugljično neutralnu eru

Autor Krunoslav Ćosić

Toyotin koncept sportskog automobila FT-Se popularizira elektrifikaciju koja je još uvijek u razvoju

Izvor: Toyota

Baterijski električni koncept sportskog automobila s dva sjedala Toyota FT-Se omogućuje visoke performanse, s uglađenom siluetom i prepoznatljivim linijama inspiriranim naprednom aerodinamikom.

Iz Toyote ističu da je upravljanje, skretanje i kočenje poboljšano lakšim, manjim komponentama, a baterije sljedeće generacije su kompaktnih dimenzija i visoke gustoće energije. Omogućena je osobna prilagodba vožnje koja odražava životni stil i individualne vrijednosti vozača.

Automobil bez emisija uključuje stručnost stečenu u nastojanjima Toyota Gazoo Racinga da napravi sve bolje automobile kroz sudjelovanje u motosportu. Koncept FT-Se predstavlja viziju kako će se odnos vozača s njihovim vozilima razvijati i produbljivati.

Izvor: Toyota

FT-Se je skraćenica od Future Toyota Sports electric, a automobil elegantne i glatku siluete, s kompaktnih 1.220 mm visine, podsjeća na klasične sportske automobile iz prošlosti, dok njegova širina od 1.895 mm stvara svrhovit stav naglašen vrhunskim prednjim dizajnom koji kombinira glatke krivulje i agresivne linije.

Elegantna silueta duga 4380 mm privlači poglede zahvaljujući svojim aerodinamičnim linijama, prepoznatljivim trapezoidnim oblicima i evokativnom stražnjem spojleru. U unutrašnjosti kokpit sljedeće generacije nudi intuitivne kontrole i dojmljivije iskustvo vožnje, s niskim profilom ploče s instrumentima koji osigurava dobru vidljivost.

Izvor: Jayson Fong/Jayson Fong

Izvor: Jayson Fong/Jayson Fong

Novo dizajnirani jastučići za koljena štite vozača i suvozača od G-sila tijekom vožnje, bilo na cesti ili u prirodnom staništu FT-Se, trkaćoj stazi.

Baterije s malom visinom i visokom gustoćom energije, u kombinaciji sa smanjenjem veličine i težine komponenti kao što su motor, mjenjač i klima uređaj, omogućuju nove mogućnosti za poboljšanje tradicionalnih kvaliteta sportskih automobila kao što su stabilna vožnja u zavojima, osjetljivo upravljanje i pouzdano kočenje.

Izvor: Toyota

Izvor: Toyota

FT-Se je namijenjen za kontinuirani rast kroz stalna ažuriranja softvera i dalje, istovremeno odražavajući životni stil vozača i individualne vrijednosti kroz prilagodbu i praktične funkcije za rad bez stresa.

Toyota vjeruje da će buduća mobilnost ići dalje od pružanja fizičkih alata za prijevoz i postati životni partner. Koncept FT-Se vizija je kako električni sportski automobil na baterije može postati jedinstveno vozilo koje će ubrzati puls vozača i potaknuti dugoročnu vezu.