Pametna mobilnost

U SVIBNJU STIŽE U HRVATSKU: Novi Yaris Cross s više tehnologija

Autor Krunoslav Ćosić

Toyotin kompaktni SUV imat će aplikaciju za pametni telefon s digitalnim ključem

Izvor: philipprupprecht

Urbani automobil predstavljen 2021. godine brzo se etablirao kao snažan i vrlo konkurentan izazivač na brzorastućem europskom tržištu B-SUV vozila i do sada je ove godine vodeći u svom segmentu.

Novi Yaris Cross, koji će u Hrvatsku stići u svibnju 2024. godine, donosi jaču i korisniju izvedbu svog hibridnog električnog pogona, a dolaze i najnoviji Toyotini T-Mate sigurnosni sustavi i sustavi pomoći u
Vožnji te potpuno digitalno korisničko iskustvo.

Zaslon s instrumentima za vozača moći će se konfigurirati i prilagoditi kako bi odgovarao željama vozača. Dolazi snažniji multimedijski sustav koji brže reagira i nudi širi raspon funkcija. Zasloni su vodeći u klasi po veličini: sedam ili 12,3 inča za vozačev kombimetar i devet ili 10,5 inča za multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, ovisno o stupnju opreme.

Kombinirani mjerač od 12,3 inča prikazuje brojčanike, informacije i grafiku u oštroj definiciji za dobru vidljivost pri svim razinama osvjetljenja. Vozač može prilagoditi izgled zaslona prema svom raspoloženju ili vrsti putovanja s četiri opcije stila: Smart, Casual, Sporty i Tough. Verzija od sedam inča standardna je za Mid i Mid+ razrede; 12,3-inčni je predstavljen na modelima visoke kvalitete, GR SPORT i Premiere Edition.

Multimedijski sustav Toyota Smart Connect dizajniran je za jednostavnu, intuitivnu upotrebu s bržim odgovorom na unose zahvaljujući povećanoj računalnoj snazi. Standardno dolazi navigacija temeljena na oblaku kao standard, uz sustav „uvijek povezani“ koji pristupa najnovijim informacijama o rutama, prometu i kašnjenjima za bolje planiranje putovanja.

Sustav ima poboljšani sustav za prepoznavanje glasa s boljim odzivom i ugrađeni glasovni agent Hey Toyota koji može prepoznati prirodan, razgovorni jezik i zahtjeve. Na primjer, recite „Hej Toyota, hladno mi je“ i sustav će automatski povisiti temperaturu kontrole klime.

Izvor: Toyota

Izvor: Toyota

Osmišljeno je jednostavno povezivanje s integracijom bežičnog pametnog telefona za Apple CarPlay i Android Auto. Kao i kod sustava Toyota Safety Sense multimedijske nadogradnje i nove funkcije mogu se neprimjetno instalirati bežičnim putem.

Uz sigurnost pametnog digitalnog ključa povezanog s aplikacijom MyT omogućeno je do pet korisnika pristupa vozilu putem pametnog telefona. Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da korisnik vadi telefon iz torbe ili džepa.

Ključ je kompatibilan s Apple i Android uređajima i standardno je uključen u Premiere Edition. Jednogodišnji priključak uključen je u cijenu kupnje automobila. Aplikacija MyT pruža druge korisne funkcije uključujući daljinsko zaključavanje/otključavanje, upravljanje klimom prije putovanja i aktivaciju svjetala za opasnost kako bi se lakše lociralo vozilo – na primjer, na prometnom parkiralištu.

Novost je i što će se Toyota Safety Sense moći bežično ažurirati, bez odlaska u servis. Preuzimanja se mogu odvijati dok se automobil vozi, spreman za instalaciju kada to bude odgovaralo vozaču.

S novim izdanjem Toyota Yaris Cross dobit će i hibridni pogon pete generacije - Hybrid 130 imat će 1,5-litreni puni hibridni električni sustav opremljen novim sklopom mjenjač-diferencijal koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1).

Ovo, zajedno s prilagodbama jedinice za upravljanje snagom (PCU), daje 14% povećanja ukupne snage sustava, sa 116 KS / 85 kW na 132 KS / 97 kW. U isto vrijeme, okretni moment motora MG2 je povećan u cijelom rasponu okretaja, s maksimalnim porastom za 30% sa 141 na 185 Nm. U ponudi će i dalje biti hibridni motor snage 85 kW odnosno 116 KS.

Izvor: philipprupprecht