A TEK SVJETLA...

POGLEDAJTE OVU TEHNOLOŠKU RASKOŠ Audi A8 i A8L dužine 5,45 metara

Autor Ivan Vukić

Poboljšana izvedba Audijeve limuzine dolazi u dvije verzije, uz zanimljive tech dodatke

Izvor: AUDI AG

Nova vrhunska prednja i stražnja Digital Matrix LED svjetla nadahnjuju inovativnim funkcijama (svako prednje svjetlo ima približno 1,3 milijuna mikrozrcala, koja raspršuju svjetlost u sićušnim pikselima i precizno ih kontroliraju).

Poboljšani A8 dolazi s digitalnim OLED stražnjim svjetlima (OLED = organska dioda koja emitira svjetlo) kao standardnom značajkom. Prilikom narudžbe automobila možete birati između dva stražnja svjetla odnosno tri kod Audija S8.

Izvor: AUDI AG

Izvor: AUDI AG

U interijeru putnici na stražnjim sjedalima mogu koristiti grijanje sjedala i masažu stopala dok na ekranima od 10,1 inča i HD rezoluciji (pričvršćenima na naslone prednjih sjedala) prate omiljenu seriju.

U poboljšanom Audiju A8 dostupno je oko 40 sustava pomoći vozaču. Neki od njih – uključujući Audi pre sense basic i Audi pre sense front sigurnosni sustav – standardna su oprema. Opcije su grupirane u pakete "Park", "Grad" i "Tour". Značajke kao što su pomoćnik za noćnu vožnju i kamere za surround pogled (kao iz ptičje perspektive) dostupne su uz nadoplatu.

Izvor: AUDI AG

Poboljšani Audi A8 dostupan je s tri vrste pogona. Benzinski 3.0 TFSI je V6 motor (sa šest cilindara) dok je 4.0 TFSI dostupan za A8 i S8 u različitim razinama snage raspoređujući svoje četiri litre obujma na osam cilindara s tehnologijom cilindra na zahtjev. A8 je dostupan i s dizelskim motorom, a slijedi i plug-in hibridni model (PHEV).

Audi S8 TSFI quattro je sportski model kod kojeg biturbo V8 stvara 420 kW (571 KS) i 800 Nm okretnog momenta od 2050 do 4500 o/min. Samo u S8 su tvornički ugrađeni prediktivni aktivni ovjes, sportski diferencijal i dinamično upravljanje na svim kotačima. Sve prethodno spomenute motorizacije dolaze s blagom hibridnom tehnologijom (MHEV) kao standardnom značajkom, koja koristi 48-voltni glavni električni sustav iz Audija A8.

Vrh ponude je Audi A8 L Horch, vrhunska verzija za kinesko tržište dugačka čak 5,45 metara, što je 13 cm duže od A8 L. U unutrašnjosti se nalazi prošireni dijamantni prošiv, uz utisnuti logotip u jastucima.

Poboljšana verzija Audija A8 na europskim tržištima kreće u prodaju u prosincu 2021. U Njemačkoj je za A8 potrebno izdvojiti 99.500 eura (početna cijena) dok je Audi S8 dostupan od 144.800 eura.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI