SAMO NA STRUJU

Q2 2021 – Q1 2023: Globalni tržišni udio putničkih električnih vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Jedan od sedam automobila prodanih tijekom prvog tromjesečja 2023. bio je na struju

Izvor: Volkswagen AG

SAD je nadmašio Njemačku i postao drugo najveće tržište električnih vozila na svijetu u prvom tromjesečju 2023. dok je Kina ostala vodeća. Prvih 10 automobilskih grupacija, koje obuhvaćaju 48 automobilskih marki, dominirale su globalnim tržištem električnih vozila u prvom tromjesečju 2023., zauzimajući tri četvrtine ukupne prodaje električnih vozila, piše Counterpoint research.

Teslin Model Y prvi je put u povijesti postao najprodavaniji model osobnog automobila u svijetu.
Automobilski proizvođači u SAD-u kreću u partnerstvo s dobavljačima baterija i uspostavljaju pogone za proizvodnju baterija diljem Sjeverne Amerike. SAD je spreman nadmašiti Europu u utrci za proizvodnju baterija za električna vozila. Očekuje se da će prodaja električnih vozila dosegnuti više od 14,5 milijuna jedinica do kraja 2023.

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

U nastavku su marke koje prodaju najviše baterijskih električnih vozila. Pod električna vozila su uzeta u obzir samo BEV i PHEV vozila (potpuno električna i plug-in hibrdina dok klasična hibridna električna vozila i vozila na gorive ćelije (FCV) nisu uključena.

BYD Auto

Prodaja vozila kineske grupe BYD Auto porasla je više od 100% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2023. Song, Yuan Plus i Qin najprodavaniji su BYD-ovi modeli koji čine više od 50% tromjesečne prodaje električnih vozila grupe. Od prvog tromjesečja 2023. BYD je započeo s radom u velikim europskim zemljama uključujući Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Nizozemsku i Švedsku. Širi se i na tržištima APAC-a i LATAM-a.

BYD Tang
Izvor: askoto.be

Tesla

Tesla je prvo tromjesečje 2023. zatvorila s rekordnim brojem isporuka. Prodaja je porasla za 36% na godišnjoj razini. Tesla je u siječnju snizio cijene Modela Y i Modela 3, što je rezultiralo time da je Model Y postao najprodavaniji model osobnog automobila, nadmašivši konvencionalna ICE vozila.

Izvor: Image of Sport / ddp USA / Profimedia

Volkswagen Grupa

U prvom tromjesečju 2023. prodaja električnih vozila Volkswagen Grupe porasla je za više od 20% na godišnjoj razini. VW ID.4, VW ID.3 i Audi Q4 e-tron bili su najprodavaniji EV modeli grupe, čineći više od 38% tromjesečne prodaje EV-ova. Na Volkswagenovu prodaju električnih vozila u Kini utjecao je rat cijenama koji je pokrenuo Tesla.

Geely Holding Group

Prodaja EV-ova Geely Holding Groupe porasla je za gotovo 65% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2023. Kombinirana prodaja EV-ova Volva, Geometryja i Geely Auta činila je više od 80% ukupne tromjesečne prodaje EV-a ove grupe. Ostali automobilski brendovi unutar grupe uključuju Lynk & Co, Livan i Lotus.

GM Grupa

Wuling u Kini dominira prodajom električnih vozila GM Grupe. U prvom tromjesečju 2023. ukupna prodaja električnih vozila grupe pala je za 2%. To je prvenstveno zbog pada prodaje Wuling EV-a. Prvi put u dvije godine prodaja Wuling EV vozila bila je manja od 90.000.

Globalni tržišni udio putničkih električnih vozila, Q2 2021 – Q1 2023
Izvor: Counterpoint

Globalna prodaja modela električnih vozila Q1 2018 – Q1 2023
Izvor: Counterpoint