STIŽE OMEGA

KULTNA AUTOMOBILSKA TVRTKA DELOREAN: Vizija budućnosti

Autor Krunoslav Ćosić

Obnovljena automobilska tvrtka DeLorean predstavila je ultra-futuristički konceptualni model

Izvor: DeLorean / Ferrari / Profimedia

Izvorna marka bankrotirala je 1982., ali je najpoznatija po isporuci automobila za putovanje kroz vrijeme iz serijala filmova Povratak u budućnost. Svi se sjećamo modela DMC-12 s aluminijskom karoserijom i leptir vratima.

Kultno ime ponovno se pojavilo 1995. kako bi pomoglo postojećim vlasnicima, ali je zatim ponovno pokrenuto ranije ove godine kao proizvođač automobila s planovima za proizvodnju luksuznih električnih vozila.

Izvor: DeLorean / Ferrari / Profimedia

Oživljava ga tvrtka sa sjedištem u SAD-u na čelu s izvršnim direktorom Joostom de Vriesom, prethodno visokim dužnosnikom u tvrtki električnih automobila Tesla Elona Muska.

Automobil nalik znanstvenoj fantastici nazvan Omega je ideja tvrtke o tome kako bi njezini strojevi mogli izgledati do 2040. godine. Vozilo nema bočne prozore, ali kultni stražnji prozor s letvicama iz DMC-12 je reinterpretiran kao niz rastućih šesterokuta. Ima terenske sposobnosti, vozi se na velikim, zdepastim kotačima s golemom kabinom sa staklenim krovom.

Izvor: DeLorean / Ferrari / Profimedia

Gume i naplatci su integrirani dok su neke komponente ovjesa istaknute. Gledano odozgo, tijelo u obliku pješčanog sata izgleda atletski i aerodinamično. DeLorean je rekao da novi model predstavlja "potpuni odmak od tradicionalnog automobilskog dizajna".

Izvor: DeLorean / Ferrari / Profimedia

Izvor: DeLorean / Ferrari / Profimedia