KONCEPTNI AUTOMOBIL

SVJETSKA PREMIJERA: Volkswagen ID. Aero

Autor Krunoslav Ćosić

Najnoviji električni model je prva potpuno električna limuzina marke Volkswagen

Izvor: Volkswagen AG

Volkswagen otkriva svoje konceptno vozilo kao najavu perjanice obitelji ID - model Aero s četvora vrata nudi protočan dizajn koji je kombinacija optimizirane aerodinamike i elegantnih linija.

Šesti član obitelji ID., nakon modela ID.3, ID.4, ID.5 i ID.6 te legendarnog modela ID. Buzz, također je potpuno električni model i u budućnosti će biti dio ponude premium segmenta srednje veličine diljem svijeta.

Očekuje se da će proizvodna verzija za Kinu biti u prodaji tijekom druge polovice 2023. dok Volkswagen također planira krenuti s proizvodnjom serijske verzije modela za Europu u svom pogonu u Emdenu tijekom 2023.

Izvor: Volkswagen AG

Volkswagen ID. Aero dužine gotovo pet metara imat će uz litij-ionsku bateriju od 77 kWh i doseg od 620 kilometara, puno prostora i premium unutrašnjost. Krov se straga elegantno spušta u coupé stilu i pridonosi postizanju izvrsnog koeficijenta otpora zraka od 0,23.

Modularna platforma za električna vozila (MEB) marke Volkswagen dodatno omogućuje kratke prevjese, dug međuosovinski razmak i iznimno prostranu unutrašnjost vozila. Sportski 22-inčni dvobojni kotači dizajnirani su u stilu turbine i integrirani su u ravnini s kućištima kotača. Klasične kvake na vratima zamijenjene su osvijetljenim dodirnim površinama, koje dodatno smanjuju otpor.

Izvor: Volkswagen AG

Boja laka konceptnog vozila ID. Aero je Polar svijetloplava metalik – nijansa svijetle metalik boje čiji pigmenti stvaraju efekt zlatnog odsjaja u prikladnim svjetlosnim uvjetima. Krov je lakiran crnom bojom visokog sjaja radi kontrasta s karoserijom vozila. Prednji kraj karakterizira ID. saćasti stil tipičan za obitelj ID te je vodoravno podijeljen na dva dijela u braniku te je definirajući element stila.

Izvor: Volkswagen AG

Izvor: Volkswagen AG

Istaknuta značajka zbog koje se model ID. Aero ističe je uska svjetlosna traka koja se vodoravno prostire cijelim prednjim krajem vozila ulijevo i udesno od oznake Volkswagen te iznad inovativnih IQ.LIGHT Matrix LED glavnih svjetala, stapajući se u blatobrane i bočne stijenke.

Stražnji kraj ima upečatljivu tamnu svjetlosnu traku i LED stražnja svjetla saćaste strukture koja stvaraju ekskluzivan izgled.

World Premiere of the NEW all-electric ID. AERO concept car by Volkswagen
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI