TRI VRSTE MOTORA

NOVI LEXUS RX: Multimedijski dodirni zaslon od 14 inča

Autor Krunoslav Ćosić

To je najprodavaniji model marke, s 3,5 milijuna primjeraka prodanih širom svijeta

Izvor: Lexus

Svjetska premijera potpuno novog Lexus RX modela pete generacije donosi „vretenastu” karoseriju čime se odražavaju dinamičnost i elegancija, a u asortimanu su dostupna tri modela s elektrificiranim pogonskim sklopom:

• RX 500h Performance hibridni model s 2,4-litrenim motorom snage 371 KS (273 kW)
• RX 450h+ plug-in električni hibridni model s 2,5-litrenim motorom snage 306 KS (225 kW)
• RX 350h osnovni hibridni model s 2,5-litrenim motorom snage 245 KS (180 kW)

Izvor: gael thill

U interijeru dolazi do izražaja dizajn kokpita Tazuna (japanska riječ znači „konjske uzde”) koji je u potpunosti podređen vozaču, ali i nova generacija multimedijskog sustava s dodirnim zaslonom od 14” te novi sustav zaštite Lexus Safety System+, dostupan u osnovnoj opremi na svim modelima.

Za one koji traže uzbudljivije performanse Lexus predstavlja prvi ikad turbo hibridni model RX 500h opremljen sustavom DIRECT4 Drive. Za istočna tržišta, uz hibridni model RX 500h Performance, Lexus nudi model RX 350 s 2,4-litrenim turbo benzinskim motorom koji ima snažnije performanse od trenutačno dostupnog modela.

U novom RX modelu Lexus je optimizirao osnovne značajke - gravitacijsko središte, inercijske značajke, masu, krutost i pogonski sklop kako bi se uspostavila prirodna povezanost i komunikacija između automobila i vozača.

Izvor: gael thill

Sigurnosni sustav Lexus Safety System+ treće generacije omogućuje poboljšani sustav za zaštitu prije sudara i opremljen je novim paketom značajki za proaktivnu pomoć pri vožnji i veću sigurnost – Proactive Driver Assist i Extended Safety Package.

Velike su se promjene dogodile od 1998. godine kad je prvi put predstavljen model RX. Danas taj model koristi najnoviju multimedijsku platformu s pametnim glasovnim pomoćnikom „Hey Lexus”, a značajkama se može upravljati putem aplikacije Lexus Link.

Lexus Link omogućuje nadzor razine napunjenosti baterije, punjenje prema zadanom planu i tajmer za punjenje. Aplikacija također omogućuje zaključavanje i otključavanje vozila, otvaranje vrata prtljažnika, upravljanje klima-uređajem i uključivanje svjetala upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) za lakši pronalazak automobila na parkiralištu.

Postoji otprilike tisuću načina da se vozač poveže i komunicira s novim modelom RX, upotrebom pametnog telefona, sustava za navigaciju, komandi u vozilu, multimedijskih funkcija i mogućnosti povezivanja u oblaku. Povezivanje je bežično za korisnike sustava Apple CarPlay, a žičano za korisnike sustava Android Auto. Dostupna je bežična podloga za punjenje koja puni 50 % brže.

RX u osnovnoj opremi ima dodirni zaslona od 14“, koji je među najvećima u svojoj klasi. Zaslon sa zaštitom od zasljepljivanja ima dodatne tipke za inovativni pristup najčešće korištenim funkcijama. Grafički prikazi su u HD-u za izvrsnu vidljivost u uvjetima slabe rasvjete dok je procesorska jedinica 3,6 puta brža od trenutačnog sustava.

Izvor: Lexus

DCM modul automobila (modul za podatkovnu komunikaciju) pruža mogućnost da automobil bude neprekidno povezan pružajući aktualne informacije o stanju u prometu, nesrećama i uvjetima na cesti. Najjači paket opreme nudi sustav ozvučenja s 21 zvučnikom Mark Levinson Premium Surround.

Izvor: Lexus

Izvor: Lexus

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI